Het eeuwige leven, een mogelijkheid?

Zou een eeuwig leven mogelijk kunnen zijn? Deze vraag stellen veel mensen zich al heel lang af en ik denk zelf dat dit wel mogelijk is. We worden ouder omdat onze cellen ouder worden en niet meer goed vernieuwd worden. Dus in theorie zou het dus mogelijk moeten zijn als we ervoor kunnen zorgen dat we veroudering van onze cellen kunnen tegengaan.

 

Een levend organisme wordt geboren en gaat dood. Het pad dat het organisme daartussen aflegt, is qua ontwikkeling meestal redelijk voorspelbaar te noemen. Het organisme groeit, wordt volwassen en geslachtsrijp, verouderd en sterft. De stappen in dat proces zijn onomkeerbaar. Een organisme dat eenmaal geslachtsrijp is, kan niet meer terug naar de fase waarin het bijvoorbeeld een larve of een peuter was. Tenminste, dat is wat er altijd al gedacht werd. Er is namelijk een organisme dat lak heeft aan dit hele ontwikkelingsplan. En dat is de kwal “Turritopsis dohrnii”, deze kwal kan nadat het geslachtsrijp is weer teruggaan naar het eerste stadium van zijn ontwikkeling en zo zou dit wezen in theorie eeuwig kunnen leven. Natuurlijk kan het nog steeds doodgaan via bijvoorbeeld een ongeluk, maar het dier zou ook eeuwig kunnen blijven leven. Hierin zou ook voor ons mensen de sleutel naar het eeuwig leven kunnen zitten en ik denk persoonlijk dat het wel mogelijk is om eeuwig te leven.

 

 

Enkele manieren die een eeuwig leven mogelijk zouden kunnen maken

Dr. Ian Pearson, een gerenommeerde futuroloog die tot nu toe in 85 procent van de gevallen gelijk heeft gekregen, beweert dat mensen vanaf 2050 niet meer dood hoeven te gaan. Hij noemt drie manieren waarop dat zou kunnen gaan. Hij vertelt dat door genetische manipulatie de veroudering van cellen mogelijk kan worden tegengegaan of zelfs omgekeerd. Een andere optie volgens hem is dat we bepaalde lichaamsdelen vervangen. Tegenwoordig zijn wetenschappers al volop bezig met het nabootsen van organen met behulp van 3D-printers, die worden geladen met menselijke cellen. Ook zou je volgens hem verder kunnen leven in een robot. Hij beweert dat we in de toekomst onze hersenen kunnen verbinden met een computer en zo zouden we volgens hem verder kunnen leven in een robot. Hij denkt dat we binnen vijftig jaar overal ter wereld een robotmens kunnen huren, waarin we ons bewustzijn uploaden. En leven in een virtuele wereld zou volgens hem ook nog mogelijk zijn en daar heb je dus helemaal geen robotlichaam voor nodig. Je zou dan de meeste tijd online kunnen doorbrengen in een virtuele wereld. Ik weet zelf niet of ik dat idee wel zo prettig vind, maar als het alternatief doodgaan is lijkt het me dan toch ergens een betere keus.

Het verouderingsproces verschilt per persoon

Het verouderingsproces kent heel veel  theorieën, maar het is zeer complex en er is eigenlijk nog geen concreet en duidelijk antwoord op. Het heeft te maken met de cellen in je lichaam die niet meer optimaal vernieuwd worden voor zover ik weet, veroudering van je cellen dus, maar ik ben ook geen professor dus ik schrijf hier gewoon op wat ik met mijn logisch inzicht en mijn geringe kennis hierover kan bedenken. Sommige mensen worden sneller oud dan anderen, de ene persoon ziet er met zijn of haar 60 jaar uit als 70 jaar en de ander ziet er wellicht meer uit als een 50-jarige. Dit is genetisch bepaald en daar heb je over het algemeen geen invloed op, tenminste voor zover ik dat weet. Wat je wel kunt doen is het verouderingsproces vertragen of versnellen door je leefgewoontes, als je gezond leeft kun je wel stellen dat je minder snel oud wordt als wanneer je ongezond leeft. Dus als je je leven aanzienlijk wilt verlengen, moet je er maar voor zorgen dat je gezond eet, voldoende beweegt, stressvrij probeert te leven en je moet ervoor zorgen dat je een positieve instelling hebt. Dus als je het volhoudt tot 2050, zou het zomaar kunnen dat je toegang hebt tot manieren om eeuwig te leven. De vraag die je daarna kunt stellen aan jezelf is of je dat eigenlijk wel wilt, want eeuwig is wel heel lang natuurlijk.

 

No Comments

Leave a Comment