Rijk worden, wie wilt dat nou niet?

Iedereen wil natuurlijk graag rijk worden en financieel onafhankelijk,maar voor de meeste mensen is dit helaas niet weggelegd. Ik heb hier natuurlijk ook over nagedacht en wil hier in deze blog vertellen over een idee waar ik ooit mee rondliep en waarvan ik dacht dat het iets zou kunnen zijn en waar iedereen wel iets in zou zien.

 

Ook ik droom ervan om ooit in een villa te wonen met een zwembad en een luilekker leventje,wie niet? Waarom is er sowieso verschil tussen arm en rijk? Had het ook mogelijk kunnen zijn dat we gewoon met z’n allen gewoon in grote huizen zouden wonen en gewoon alles met elkaar zouden delen? Een soort van utopie-idee zeg maar. Nu is het punt gekomen dat de rijkste 1% van de wereldbevolking meer bezit dan de armste 99% en dat verschil is gewoon schandalig. Maar nu over het idee waar ik ooit mee rondliep. Ik zat op een dag te bedenken hoe het mogelijk zou kunnen zijn voor mij om rijk te worden zonder al teveel inspanning. Nederland telt zo’n 17 miljoen inwoners en ik zat te bedenken dat als iedere Nederlander mij 1 cent zou geven ik dan 170 duizend euro zou hebben en er in feite niemand slechter of armer van zou worden. Als iedereen in Nederland mij 10 eurocent zou geven zou ik 1,7 miljoen bezitten en zelfs dan wordt niemand er echt slechter van. Ik bedoel, als ik door het centrum loop en ik laat 10 eurocent op de grond vallen heb ik nu niet speciaal de neiging om daarvoor dan te gaan bukken en zou ik wellicht gewoon doorlopen.

Maar goed,stel dat iedereen mij 10 eurocent zou geven, dan zal de belastingdienst natuurlijk ook wel een graantje willen meepikken en als ik me niet vergis zal ik zo’n 29% moeten afgeven. Dat is bekant 1 derde deel verdomme! Maar als ik 1,7 miljoen zou bezitten zou het me dan niet zoveel uitmaken,want dan zou ik nog steeds wel miljonair zijn. Toch vind ik het schandalig dat de belastingdienst zoveel eist en dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij loterijen. Stel je wint een keer een grote prijs in de loterij, dan komt de belastingdienst ook snel om de hoek kijken en eigenlijk wint de belastingdienst dus altijd wel de prijs hiermee. Ik vind sowieso dat loterijen belastingvrij zouden moeten worden.

Maar hoe krijg je iedereen zover dat ze mij 10 eurocent zullen geven? Ja,dat is natuurlijk een wat lastiger gedeelte. Sowieso speelt de gun-factor dan wel een erg grote rol hierin en de meeste mensen willen er natuurlijk zelf ook beter van worden. Misschien als je een soort van systeem ontwikkelt waarin iedereen zich zou kunnen inschrijven en wat dan elke dag 10 eurocent zal gaan kosten en dit geld elke dag dan naar een willekeurige Nederlander zal gaan. Natuurlijk moet het dan wel eerlijk zijn en iedereen die al miljonair is geworden dankzij dat systeem zal dan geen 2 keer geld mogen krijgen. En elk persoon die al miljonair is geworden zal ook die 10 eurocent per dag moeten blijven betalen. Maar als je miljonair bent wat kan jou dan nog die 10 eurocent elke dag nog schelen? Dit idee is natuurlijk niet waterdicht,maar we spelen allemaal wel eens met een loterij mee en dat kost natuurlijk veel meer dan 10 eurocent per dag of 70 eurocent per week. Maar goed, dit idee lijkt ook een beetje op een piramidespel, alleen bij piramidespelen betaal je vaak wel meer dan 10 eurocent per dag en worden mensen dus echt wel belazerd. Misschien kan iemand die dit toevallig zou lezen nog een beter plan bedenken. Maar als je erover nadenkt zou het in principe wel mogelijk kunnen zijn dat heel veel mensen miljonair zouden kunnen worden. Maar goed, wat zou dat doen met de waarde van geld als iedereen rijk zou worden?  Dit was maar een idee die ik ooit in mijn hoofd had en toentertijd vond ik het wel een goed idee. Ik wilde dit idee gewoon graag delen in een blog en wie weet verzint iemand nog een veel beter idee waardoor iedereen in Nederland rijk zou kunnen worden. Maar ja,als iedereen rijk wordt zullen veel mensen ook misschien niet meer zoveel gaan werken.En het financieel systeem waarin we nu dan leven zou ten gronde kunnen gaan misschien. Maar laten we eerlijk zijn, dit systeem waarin we nu leven is sowieso knudde en in de nabije toekomst zullen veel banen geautomatiseerd worden, waardoor veel arbeid niet meer door mensen zal hoeven worden gedaan. Ik denk zelf dat alles ooit overgenomen zal worden door automatisering en wellicht klinkt dat nu vreemd, maar tegelijkertijd ook heel logisch als je erover nadenkt.

No Comments

Leave a Comment