Bullshit Jobs in de arbeidswereld

Heel veel banen blijken eigenlijk overbodig te zijn. De mensen die wel banen uitvoeren die echt nodig zijn krijgen vaak ook het minst betaald en worden vaak ook nog eens het meest onder druk gezet en slecht behandeld door mensen die gewoon een bullshit baan hebben. Dit moet gaan veranderen en meer mensen moeten dit maar eens gaan beseffen.

 

Veel mensen hebben een baan dat enige bijdrage levert aan de maatschappij, maar er zijn ook heel veel mensen die een bullshit baan hebben. Banen waar eigenlijk niemand echt iets aan heeft en toch zogenaamd gedaan moeten worden. De antropoloog David Graeber lanceerde in 2013 de term “bullshit jobs” en volgens hem is ongeveer driekwart van al het werk dat in de westerse maatschappij wordt gedaan niets meer dan zinloze tijdsvulling en draagt niets bij aan een betere wereld. Daaronder behoort het grootste deel van de banen in het management, financiële dienstverlening, communicatie, marketing en administratie. Sommige banen zijn volgens hem volledig bullshit, andere banen maar voor een gedeelte. Gemiddeld gezien wordt er in zijn opinie in een werkweek van 40 uur zo’n 25 uur besteed aan overbodige zaken. Ik denk dat hij hierin toch echt wel gelijk heeft.

“Slechts een kwart van de banen levert producten en diensten waar daadwerkelijk behoefte aan is.”

 

Slechts een kwart van de banen levert producten en diensten waar daadwerkelijk behoefte aan is. Die kunnen, zoals de vuilnismannen of treinmachinisten, de hele boel ontregelen met een staking. Als bankiers, juristen of pr-mensen dit doen zal niemand er hinder of last van ondervinden. Dus eigenlijk zijn de mensen met bullshit banen overbodig, terwijl de mensen die meer onderaan de ladder in de bedrijfscultuur staan veel meer waardering zouden moeten krijgen. Wat zou ik als oplossing aandragen? Nou, verander het salaris van de mensen die wel een baan hebben dat er daadwerkelijk toe doet en maak het hoger dan dat van de mensen die een bullshit baan hebben, dan zul je wel merken of het merendeel van de mensen met een bullshit baan deze baan nog wil blijven uitvoeren en dan zul je ook zien dat die banen onzin zijn.Laat ze maar staken, niemand die hier een traan om zou laten. Ik ben zelf sowieso voorstander van het basisinkomen concept en ik vind dat er verandering moet komen in het huidige beleid, want het gaat nergens meer over.

“Driekwart van de westerse banen zijn ‘bullshit-jobs”

 

Waarom bestaan er überhaupt bullshit banen eigenlijk? Ik denk persoonlijk dat dat is zodat mensen bezig worden gehouden, want mensen moeten nu eenmaal werken voor hun geld dus verzin er maar wat onzinnige banen bij als er niet genoeg banen zijn. Zo denken de mensen die de spreekwoordelijke touwtjes in handen hebben en wat mij betreft hebben ze het mis. De politieke elite denkt dat het anders zal leiden tot moreel verval bij de massa. Daarom worden dus doelbewust bullshit-jobs gecreëerd. Maar ik vind dat het systeem dus moet veranderen, beloon de mensen die het daadwerkelijk verdienen om beloond te worden, want juist de mensen die we het hardste nodig hebben worden het slechtst behandeld en vaak ook nog eens door de mensen met deze zogenaamde bullshit jobs waar de mensheid gerust zonder kan.

 

 

No Comments

Leave a Comment