#Metoo , wat goed begon eindigt in waanzin

#Metoo en de waanzin die eruit voortvloeit. Sinds de actrice Alyssa Milano deze hashtag is begonnen zien we veel vuiligheid naar boven komen. Helaas wordt dit nu ook gebruikt door mensen om in een slachtofferrol te kruipen en door sommigen zelfs om er een centje uit te slaan

 

Sinds bekend werd dat Hollywood producent Harvey Weinstein zijn macht in Hollywood door de jaren heen heeft misbruikt, is er een discussie ontstaan. Deze discussie werd #Metoo genoemd en heel veel bagger kwam er daardoor naar boven gedreven. Het begon goed en ik vond het zelf wel een goede zaak, want vuiligheid op de wereld moet worden aangepakt. Maar helaas werd het door vele vrouwen ook gebruikt om als het ware in de slachtofferrol te kruipen en met vingertjes te wijzen naar mannen die zich in het verleden onbetamelijk zouden hebben gedragen. Natuurlijk gebeurden er ook verschrikkelijke dingen en gebeuren er nog steeds verschrikkelijke dingen, maar deze discussie begon ook een beetje nare trekjes te vertonen. Waar ligt de grens van wat wel kan en wat niet kan? Dat was dan vooral de vraag die naar boven kwam rijzen, want er zijn toch duidelijke verschillen in wat vrouwen allemaal ervaren bij hun confrontaties met ietwat lastige mannen en de ene vrouw is natuurlijk weer gevoeliger dan de andere vrouw. Kortom, veel vrouwen en zelfs mannen overdreven hierdoor.

Wat Harvey Weinstein deed is iets wat altijd al gebeurde in Hollywood, namelijk dat mannen in machtige posities misbruik van hun macht maken om zo vrouwen in bed te krijgen. Het is natuurlijk best fout te noemen dat dat gebeurde en gebeurt, maar het is van die mannen ook wel weer slim dat ze dat zo aanpakten en aanpakken. Dat ik dit schrijf is natuurlijk niet politiek correct, maar mannen hebben sinds mensenheugenis al veel manieren verzonnen om  vrouwen in bed te lokken. En sommige mannen die wellicht niet moeders mooiste zijn en macht hebben, hebben dit als manier verzonnen om zo vrouwen in bed te kunnen krijgen. Dit gebeurt denk ik overal wel min of meer, vrouwen die met hun leidinggevende slapen om zo een hogere functie of promotie te krijgen is daar een goed voorbeeld van. Dit is dan altijd de keus die vrouwen maken, een moreel dilemma als het ware.

Vrouwen onder dwang forceren om seks met je te hebben is natuurlijk nooit goed te praten, dat weet iedereen met normale normen en waarden. Wat Harvey Weinstein deed was natuurlijk ook een soort van misbruik, maar hij stelde de vrouwen altijd wel voor een keuze. Deze vrouwen mochten als het ware zelf kiezen of ze met hem naar bed wilden gaan om die glansrol te bemachtigen, dus in zekere zin was er geen sprake van dwang. Natuurlijk betekende het dan vaak wel dat je carrière als actrice dan waarschijnlijk voorbij was, maar het was uiteindelijk de keus van de vrouw dan nog altijd. Ik denk dat heel veel vrouwen toch hebben gekozen om met hem naar bed te gaan om te komen waar ze wilden zijn. Als een minder aantrekkelijke,stevige dame mij een miljoen euro aanbiedt om met haar een nacht door te brengen zal ik waarschijnlijk ook ja zeggen, want dat is echt veel geld. Ik denk dat we in zekere zin allemaal wel een soort van “hoeren” zijn. Veel mensen hebben bijvoorbeeld ook een baan waar ze niet blij van worden, maar doen het toch voor het geld wat je dan ook wel een beetje kunt zien als zijnde “hoerig gedrag”.

Het gedrag van Harvey Weinstein was schijnbaar al langer bekend in Hollywood, maar niemand zei er iets over totdat er een paar klokkenluiders kwamen. Hierdoor kwam alles aan het licht en ik denk dat alle vrouwen die met Weinstein naar bed zijn gegaan voor een filmrol en hiermee vrede leken te hebben, daarna spijtgevoelens kregen en schaamtegevoelens. Wat ze toentertijd accepteerden en het meer zagen als door de zure appel heen bijten, was nu ineens iets waar ze dan boos om werden. Deze vrouwen hebben in principe gelijk en ik zeg niet dat dit voor alle vrouwen gold die “zaken” deden met Weinstein, maar toch hebben ze daar toen een bewuste keuze genomen. En nu zie je dus ook ineens dat heel veel vrouwen naar voren komen die naar eigen zeggen ook op een verkeerde manier door mannen zijn behandeld, wat op zichzelf natuurlijk niet verkeerd is, maar er zijn ook een boel aanstellers bij denk ik. Een tikje op de schouders of een verkeerde blik werd dan ineens ook gezien als wangedrag van mannen. Een kneep in de billen is wellicht iets wat te ver gaat voor sommige vrouwen, maar om dit dan meteen aan te merken als een soort van verkrachting gaat natuurlijk veel te ver. Ik ben ook wel eens in mijn kont geknepen, maar ervoer dit niet zozeer als iets vervelends, ik vond het ergens zelfs wel complimenteus.

Natuurlijk is er een verschil tussen man en vrouw en er gebeuren ook echt wel dingen die echt niet door de beugel kunnen. Dit moeten we ook niet bagatelliseren, maar wat je nu vooral ziet gebeuren is vaak toch wel aanstellerij. Zelfs Barry Atsma zou hebben geklaagd dat hij ooit door vrouwen belaagd zou zijn geweest en in zijn kont zou zijn geknepen. Ach germ! Ik vind dit persoonlijk jankgedrag van het eerste uur.

Hieronder heb ik een filmpje van youtube gezet uit de serie “The big bang theory”, waarin je ziet dat Leonard Hofstadtler besluit seks te hebben met een rijke oudere dame die de universiteit sponsort waar hij op zit. Deze dame laat het ervan afhangen of Leonard seks met haar wilt hebben. Als hij besluit dit te doen zal ze zijn universiteit blijven sponsoren.

 

Nu is dit iets waar niemand mee lijkt te zitten en waar niemand kwaad van spreekt, wat eigenlijk ook getuigt van een dubbele maatstaf en hypocrisie. Ik vind het persoonlijk geen probleem, maar we moeten wel gewoon eerlijk zijn en niet alleen dingen afkeuren als het om vrouwen gaat. Het gaat wat mij betreft allemaal veel te ver. Vrouwen zijn geen tere poppetjes, natuurlijk zijn ze vaak fysiek wat minder sterk als mannen, maar toch kunnen vrouwen ook vaak heel krachtig zijn. En vrouwen houden ook van seks en willen soms ook wel eens flink onder handen genomen worden door een man, dat is gewoon zo en laten we niet net zo doen alsof dat niet zo is.

 

No Comments

Leave a Comment