De onzinnige zwarte Pieten discussie

Sinds een aantal jaren is er een discussie rondom het sinterklaasfeest vanwege zwarte piet. Er zijn mensen van Surinaamse en Antilliaanse komaf die zwarte piet als zijnde racistisch ervaren en vinden dat zwarte piet uit het sinterklaasfeest geweerd dient te worden. Maar hebben deze mensen eigenlijk wel gelijk en is zwarte piet ook daadwerkelijk racistisch?

 

Ik ben van mening dat zwarte piet helemaal niet racistisch is, maar wel als racistisch opgevat zou kunnen worden. Ja, het beeld van een witte oudere man met donkere knechten zou je eventueel kunnen vergelijken met beelden die je kent uit de slaventijd, maar dan heb je wellicht misschien ook een simpele gedachtegang. Ik als klein kind vond de zwarte pieten altijd wel leuk en ik zag eigenlijk niet echt iets van racisme hierin, maar dat komt omdat je als kind niet in termen als racisme denkt natuurlijk. Ik zag natuurlijk wel verschillen in rassen, maar als je gewoon netjes opgevoed bent geef je daar natuurlijk geen enkele zak om. Ja,het zal vast wel eens gebeuren dat kleine kinderen denken aan zwarte piet als ze iemand met een donkere huidskleur zien, maar ik dacht als klein kind bijvoorbeeld ook altijd dat donkere mensen met dreadlocks allemaal Ruud Gullit waren.

Het probleem hierin is denk ik vooral dat mensen hier racisme in zien en dat is dan ook een keuze die je zelf kunt maken. Je kunt ervoor kiezen om er racisme in te zien of je kunt ervoor kiezen om het te zien zoals het daadwerkelijk is, namelijk gewoon een kinderfeest met kleurrijke mensen. Ik denk dat sommige mensen overal wel racisme in kunnen zien en dat is natuurlijk spijtig voor hen, maar in veel gevallen zien ze gewoon iets wat er niet echt is. Natuurlijk wordt er overal nog steeds gediscrimineerd, maar dat gebeurt helaas met meer dingen. Moet je dan alles aanpassen omdat sommige mensen zich gekwetst voelen? Hierbij gaat het dan vooral om huidskleur en ik vind dat als je iemand beoordeelt op zijn of haar huidskleur ben je sowieso een simpele ziel. Nu is het sinterklaasfeest al aangepast en lopen er zelfs allerlei pieten rond met gekke namen zoals stroopwafelpiet of schoorsteenpiet of kleurpiet. Dus in feite hebben de tegenstanders van zwarte piet al hun zin gekregen. Maar zijn ze hiermee ook tevreden? Nee,de tegenstanders van zwarte piet willen dat zwarte piet helemaal verboden wordt en dit gaat alle logica te boven. Willen ze straks dat alles waar zwart voor staat verboden wordt misschien?

 

 

 

In Suriname en de Antillen vieren ze het sinterklaasfeest ook en daat wordt de sint wit geschminkt. Nu vind ik dat in principe ook wel een beetje gek, maar dat hoort wellicht gewoon bij hun traditie. Je zou ook kunnen stellen dat dat racistisch is, wat het natuurlijk niet is. Ik denk dat de zwarte pieten tegenstanders gewoon niet echt beseffen dat waar ze voor staan vrij onbenullig is. Ze menen dat Zwarte Piet is gebaseerd op het stereotype van een negerslaaf, maar dat is gewoon niet zo. Als je een beetje onderzoek doet hiernaar kom je daar snel genoeg achter  Persoonlijk vind ik dat het allemaal al veel te ver is gegaan en ik vind dat sommige mensen gewoon hun verstand eens moeten gaan gebruiken. Racisme is sowieso iets wat aan het uitsterven is en dat is een goede zaak. Dus laat het nu gewoon zoals het is en laat de kinderen gewoon een leuke tijd hebben,want uiteindelijk draait het om een kinderfeest dat gezellig behoort te zijn.

 

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Comment