Etnisch profileren, een logisch gevolg.

Etnisch profileren is een gevolg van vele criminaliteit die we zien onder allochtonen. Veel allochtonen die de wet niet overtreden krijgen hier ook vaak hinder door, maar etnische profilering is gewoon een logisch gevolg.

 

Etnische minderheden zouden vaker onderworpen worden aan politiecontroles als blanke Nederlanders, althans volgens sommigen, Amnesty International heeft zich hierover bijvoorbeeld ook uitgesproken. Ik denk persoonlijk dat dit inderdaad vaak gebeurt, maar het heeft ook een logische oorzaak in mijn opinie. De Nederlandse rapper Typhoon was enige tijd geleden staande gehouden door de politie, of zoals hij misschien zou zeggen: “De Po Po”. Hij werd staande gehouden omdat hij een persoon is met een donker kleurtje en hij rondreed in een luxe bak. Nu was hij daar erg verbolgen over, maar hoewel ik zijn gevoel hier in kan begrijpen, is er toch iets anders wat hij dan even voor het gemak vergeet. Er zijn namelijk ook een heleboel personen met een donker kleurtje die ook in een luxe bak rondrijden en wel criminele achtergronden hebben. En het probleem is dus niet zozeer dat rapper Typhoon is aangehouden, maar het probleem is eigenlijk meer dat er veel mensen met een kleurtje en een criminele achtergrond in luxe bakken rondrijden. Dat is het probleem en omdat dit vaak voorkomt is etnisch profileren dan ook een gevolg. Daar kan de rapper Typhoon natuurlijk niks aan doen, maar het is wel gewoon zo.

Als er 9 van de 10 keer een Marokkaan betrokken is bij een overval of een ander soort van misdaad, dan moet je niet vreemd opkijken dat er door de politie vaker wordt uitgekeken naar Marokkanen. Stel dat er een volk of ras zou bestaan en die mensen zouden allemaal blauwe hoofden hebben, maar deze mensen met blauwe hoofden zouden zich vaker schuldig maken aan geweldpleging, misdaden en andere soorten criminaliteit, dan zal de politie op een gegeven moment ook vaker mensen aanhouden met blauwe hoofden. Dat is dan gewoon een logisch gevolg, dan kun je weer schreeuwen dat het racistisch is, maar dan heb je gewoon een plaat voor je kop. Maar omdat er een historie bestaat van ongelijke behandeling tussen blank en zwart, krijg je dit gezeur.

In Amerika heb je ook hetzelfde soort probleem. Zwarte Amerikanen of Afro-Amerikanen worden vaak door bijvoorbeeld de politie onheus behandeld, maar tegelijkertijd laten de statistieken zien dat Afro-Amerikanen zich vaker schuldig maken aan misdaden, dus eigenlijk is etnisch profileren dan gewoon wederom een logisch gevolg. En hier in Nederland laten de misdaadstatistieken zien dat Marokkanen en Antillianen hierin relatief vaker voorkomen dan bijvoorbeeld Chinezen of blanke Nederlanders, dus pak dat probleem dan maar eens eerst aan. Etnisch profileren is natuurlijk een gevolg en geen oorzaak. Logisch bekeken zou je kunnen stellen dat als allochtone Nederlanders nooit misdaden zouden plegen, dan zou er waarschijnlijk ook nooit etnisch geprofileerd worden.

No Comments

Leave a Comment