Geld is een illusie gecreeërd door mensen

We leven in een wereld waar geld vrijwel alles reguleert en controleert, mensen die veel geld bezitten hebben hierdoor meer macht dan mensen die niks bezitten. Toch is er ooit een tijd geweest waarin geld geen rol speelde en niet bestond.

 

Het ontstaan van geld

 

De wereld waarin we leven heeft het miljoenen jaren gedaan zonder het bestaan van geld en nu domineert geld de wereld, maar hoe is het concept van geld eigenlijk ontstaan? Onze voorouders hadden geen geld, maar als ze iets nodig hadden dan ruilden ze iets ervoor in de plaats wat dus ruilhandel betekende. Dit gebeurde dan met bijvoorbeeld vee, rijst of gerst en dit is lang zo gegaan. Toen er goud en zilver werd ontdekt werd er hiermee de handel gedreven en er werden ook munten van gemaakt. Toch was handel drijven met gouden munten natuurlijk niet risicoloos en hierdoor ontstonden er banken waar je je goud kwijt kon en hiervoor een soort van papieren wissel voor in de plaats terugkreeg, een ondertekend stukje papier dat kon worden ingewisseld voor goud. En mettertijd ontstonden er dus bankbiljetten, papiertjes die een waarde hebben. Goud heeft bijvoorbeeld een waarde omdat het schaars is, dus als het in overvloed was zou het veel minder waard zijn. Wij mensen hebben er dus een waarde aan gegeven en dat gebeurt dus ook met geld. Als je er over nadenkt is een biljet van 5 euro feitelijk niet veel anders dan een biljet van 5000 euro, maar toch zit er verschil in de waardes. Het zijn beide papiertjes gemaakt van hetzelfde materiaal en als je er een vuurtje onder houdt branden beide biljetten beide net zo hard. In zekere zin zou je dus kunnen zeggen dat ook de waarde die aan die biljetten kleven gewoon illusies zijn. In zekere zin is alles een illusie en bestaat alles uit materie en omdat wij dit accepteren houden we het met z’n allen in stand. Als je naar een monopolie biljet kijkt en daarnaast een echt biljet legt dan kun je eigenlijk stellen dat er weinig verschil tussen zit, behalve dat we aan het ene biljet meer waarde toekennen

 

 

Er bestaan nog steeds stammen die leven zonder geld

 

Het kapitalistisch systeem waarin wij moderne mensen leven draait volledig op geld. Geld wat ooit bedoeld werd als ruilmiddel is ondertussen een doel geworden waar we macht en status aan ontlenen, maar eigenlijk is geld dus gewoon een illusie. Er bestaan nu nog steeds volkeren of stammen die leven zonder dat ze daarbij geld of een belastingstelsel nodig hebben en hiermee zou je ook kunnen stellen dat iedereen dat in feite zou kunnen. Als er mensen bestaan die zonder geld kunnen leven dan moet iedereen dat in principe toch kunnen? Als morgen de wereld ontploft dan bestaan wij niet meer en al het geld en alles met waarde ook niet meer. Als iedereen morgen besluit zijn of haar geld in brand te steken en al het tastbare geld op de wereld dus weg is wat blijft er dan nog over? Dan zouden we natuurlijk weer nieuw geld kunnen laten afdrukken en zodoende is er weer geld, maar dan moet je eigenlijk toch ook beseffen hoezeer het eigenlijk een illusie is? Wij mensen hebben de wereld zo gevormd dat we afhankelijk zijn geworden van geld en zo zijn we dus ook tot slaaf gemaakt van het kapitalistisch systeem waarin we leven. Eigenlijk is geld een perfect middel om de mensheid te onderdrukken en dat is ook precies wat het dus doet. Als je er echt dieper over nadenkt zonder aan inflatie en deflatie en al die andere termen te denken die in feite ook illusies zijn of aan de hoeveelheid geld wat er op de wereld in omloop is dan moet je toch eigenlijk wel beseffen dat dit concept berust op een onzichtbaar iets wat eigenlijk niet bestaat, oftewel een illusie.

 

 

Virtueel Geld

 

Tegenwoordig betaal ik steeds vaker met mijn pinpas zonder dat ik ook daadwerkelijk geld in mijn handen heb en dus eigenlijk dus geld wat niet tastbaar is, maar ik zie het toch wel virtueel van mijn bankrekening af gaan en ik denk dat er in de toekomst steeds meer mensen het tastbare geld op de bank laten zitten en steeds meer gebruik maken van de pinpas of creditcard. Op een gegeven moment zal geld dus niet meer afgedrukt hoeven te worden en is het dus geheel virtueel en zien we het alleen op een digitale manier, oftewel dan is het helemaal onzichtbaar. Dus het is niet meer tastbaar, maar toch wordt de illusie dan gewekt dat het er wel is. Dit zet mij persoonlijk toch ook wel echt aan het denken en meer mensen met mij waarschijnlijk. Geld is iets wat ooit is ontstaan en we hebben dit verzonnen om het leven gemakkelijker te maken, maar we zouden in principe ook zonder kunnen leven. Ja, natuurlijk worden er producten gefabriceerd die geld kosten, maar deze spullen zouden in principe ook zonder geld geproduceerd kunnen worden toch? De wereld waarin we leven is nu voornamelijk gebaseerd op hebzucht en ik denk dat het een punt heeft bereikt wat tegen het absurde aan zit. Neem eens een biljet in je handen en denk eraan dat je dit biljet zo in de fik kan steken of op kan eten als je dat zou willen, dan bestaat het niet meer en is de waarde ook gelijk weg. Hoe kan er in vredesnaam waarde aan een stukje papier zitten als je erover nadenkt? Zouden we met z’n back to basic kunnen gaan en zou dit de wereld beter maken? Ik vraag het me soms weleens af en ik denk eigenlijk dat het beter zal zijn voor de wereld uiteindelijk. We moeten tegenwoordig werken voor ons geld, maar als straks alles geautomatiseerd wordt zullen heel veel mensen zonder werk komen en dan zal er een probleem vormen. Ik geloof wel dat geld ergens een goed middel is en het ook wel dingen in balans laat hangen, maar het is ook de oorzaak van bijna alle problemen op de wereld. Ik geloof zelf dat we ooit zullen leven in een wereld zonder geld en dingen voor iedereen beter zal worden, maar of ik dat nog meemaak? Ik vrees eigenlijk van niet.

 

 

No Comments

Leave a Comment