Het Basisinkomen, een menselijk recht

Een basisinkomen is een vast bedrag per maand dat zonder voorwaarden door de overheid aan alle volwassen burgers wordt verstrekt zonder dat daarvoor een tegenprestatie geleverd hoeft te worden. Een onvoorwaardelijk basisinkomen zou je het ook kunnen noemen. Het is een bedrag waarvan je zonder luxe kunt rondkomen en je mag daarnaast zoveel verdienen als je wilt.

 

Ik persoonlijk geloof echt dat het basisinkomen een oplossing zal zijn voor vele problemen die zich voordoen in de maatschappij. Wat zal het gaan betekenen voor iedereen als we allemaal een basisinkomen zouden krijgen? Nou,sowieso veel meer vrijheid en blijheid! Voor rijkere mensen zal het wellicht niet veel uitmaken,maar de mensen onder ons die meer in armoede leven zullen hiermee sterk geholpen worden. En laten we eerlijk zijn, die mensen hebben ook een steuntje in de rug nodig. Ik heb zelf ooit een lezing op YouTube gezien van Rutger Bregman en hoewel deze persoon toch wat meer neigt naar het linkse en ik het op veel fronten niet met hem eens ben, heeft hij wat betreft het basisinkomen toch echt wel gelijk. Ik raad iedereen ook echt aan om op YouTube naar deze man te zoeken, want bewustwording hierover is naar mijn mening erg van belang. Hieronder heb ik in ieder geval een filmpje geplakt waar hij een lezing houdt over het basisinkomen.

De meeste normale mensen die meer onderaan de maatschappelijke ladder zitten in de samenleving hebben vaak meer moeite om een leuk leven te leiden. Veel van deze mensen zitten ook vast in een baan die ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden. De reden dat ze bij deze baan blijven is toch wel voornamelijk omdat de baan die ze hebben hen toch wel kan garanderen dat ze het leven wat ze leiden in stand kunnen blijven houden. Als deze mensen een basisinkomen zouden krijgen zou de drempel om een andere baan te gaan zoeken veel minder hoog zijn. Nu zitten we een beetje in een situatie waarin werkgevers meer macht op de werknemers kunnen uitoefenen, terwijl ik vind dat dat eigenlijk best krom is. Elk bedrijf heeft namelijk werknemers NODIG om te kunnen voortbestaan. En nu wordt het een beetje verdraaid alsof het lijkt dat de werknemers de werkgevers veel harder nodig hebben dan andersom. Als we allemaal een basisinkomen zouden krijgen gaat de macht weer wat meer terug naar waar het hoort, namelijk bij de mensen die het harde en vaak wat meer fysieke werk moeten doen. En zo hoort het ook vind ik! Bij het krijgen van een basisinkomen vervalt er heel veel bureaucratie wat vaak ook gewoon onnodig is en alleen maar geld kost. Kijk maar eens naar dit filmpje van YouTube waarbij het duidelijker wordt wat ik bedoel.

Sowieso zullen er in de nabije toekomst veel banen verloren gaan door de automatisering en robots zullen veel werkzaamheden van de mens gaan overnemen waardoor veel mensen hun baan zullen gaan kwijtraken. Ik hoop met dit verhaal extra bewustwording te creëren voor dit idee waarvan ik hoop dat het uiteindelijk ooit werkelijkheid zal worden. We willen allemaal een leuk leven leiden en ik vind dat iedereen daar ook recht op heeft. Dus fuck al die stressgedoe laten we dit gewoon maar eens werkelijkheid worden!

No Comments

Leave a Comment