Het blank en zwart probleem in de VS

Blanke en donkergekleurde mensen hebben een lange historie samen in de VS. Vroeger werden donkergekleurde mensen vaak gediscrimineerd en dit gebeurt helaas nog steeds. Toch is het tegenwoordig niet alleen racisme vanuit het Amerikaanse blanke volk, maar ook vanuit de Afro-Amerikaanse kant is er racisme naar blanken toe. Racisme is nooit goed, welk ras zich hier ook aan schuldig maakt.

 

Al vele jaren voelen zwarte mensen zich gediscrimineerd in de Verenigde Staten, ik zeg zwarte mensen, maar je kunt natuurlijk ook donkergekleurd of Afro-Amerikaans zeggen. Aziaten worden aangeduid als het gele ras, maar om nou te zeggen dat deze mensen echt geel zijn is natuurlijk ook onzin. Maar om het dan toch maar simpel te houden, zal ik het bij simpele bewoordingen laten. Zwarte mensen hebben zoals iedereen wel weet een verleden met slavernij en onrecht in de VS en vaak voelen deze mensen hierdoor nog steeds een soort van racisme over zich heen hangen. Natuurlijk bestaat racisme wel en sommige mensen hebben ook echt een hekel aan mensen als deze een bepaalde kleur hebben, maar ik denk echt dat dit maar voor een klein percentage geldt statistisch gezien. Niemand wordt als een racist geboren en vaak heeft opvoeding hier toch wel een sterke invloed op. Als je als kind opgroeit in een gezin dat er racistisch gedachtegoed op nahoud, is de kans groot dat je dit zult overnemen. Ik denk persoonlijk dat er tegenwoordig een grotere haat vanuit zwarte mensen naar blanke mensen is als andersom en dit komt waarschijnlijk omdat zwarte mensen nog steeds het idee hebben dat blanke mensen neerkijken op hen of omdat ze denken dat blanke mensen nog steeds meer kansen krijgen in bijvoorbeeld de arbeidswereld of in vele andere facetten in het leven. En het is misschien niet politiek correct om dit te schrijven, maar dat is vaak ook het geval omdat zwarte mensen statistisch gezien vaker voor problemen zorgen dan blanke mensen. Natuurlijk wil ik niet zeggen dat alle zwarte mensen slecht zijn en overal voor problemen zorgen, maar in de zogenoemde ghetto’s in Amerikaanse steden waar zwarte mensen de dienst uitmaken is er gewoon vaak veel misdaad en geweld. En het houdt maar niet op zo lijkt het. Bendes terroriseren de straten en zwarte mensen schieten elkaar dagelijks dood.

Het erge is dat sommige zwarte mensen hier trots op zijn, tenminste zo lijkt het wel als je naar sommige rapmuziek luistert. Ik luister zelf ook graag naar rap of hip-hop en ook ik vind die liedjes wel geinig die over geweld gaan, maar het is ook wel dubbel. Het geweld-aspect in de ghetto’s wordt vaak wel verheerlijkt in rapmuziek, terwijl er toch veel mensen dagelijks doodgaan hierdoor. Ik denk dus dat mede om deze reden zwarte mensen te maken krijgen met wantrouwen van de blanke bevolking, je kunt het vergelijken met het marokkanenprobleem in Nederland, marokkanen zorgen toch wel vaak voor problemen en zo komt de negatieve beeldvorming tot leven. Daarmee wil ik niet zozeer zeggen dat alle marokkanen voor onrust en ellende zorgen, maar als je eerlijk bent weet je gewoon wat ik hiermee bedoel. Ik denk dus niet zozeer dat racisme in de VS te maken heeft met rassenhaat, maar meer met wantrouwen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik moslims over het algemeen ook wantrouw, maar dat is meer omdat ik ongeveer weet wat voor gedachtegoed deze mensen vaak aanhangen en ik kan me hier gewoon niet in vinden. Ik kan me overigens ook niet echt vinden in het Christendom of Katholicisme en sommige mensen die dat geloof aanhangen vertonen ook eng gedrag.

In 1992 waren er rellen in de stad Los Angeles nadat een zwarte man onterecht door politiemannen in elkaar werd geslagen en er niemand voor gestraft werd. De hel brak los en zwarte mensen vielen willekeurige blanke mensen aan die gewoon toevallig voorbijreden of liepen. Nu kun je misschien zeggen dat je dat ergens kan begrijpen, maar ik denk dat de haat van vele zwarte mensen naar blanke mensen toe hierdoor naar boven kwam na een lange tijd van stilzwijgen. Ik denk echt dat er tegenwoordig  meer haat is vanuit zwarte mensen naar blanke mensen toe als andersom. Vele zwarte mensen vinden denk ik dat blanke mensen zich nog steeds moeten schamen voor wat er in het verleden is gebeurt met zwarte mensen, terwijl niemand die nu nog leeft hiervoor enige verantwoording hoeft af te leggen. Je ziet het ook aan de mensen tegenwoordig die vinden dat bepaalde standbeelden verwijderd moeten worden, omdat met deze standbeelden mensen worden  geëerd die bijvoorbeeld ook iets met slavernij te maken hadden.

Ik vind dit echt heel erg onbenullig, want de mensen die hierover klagen hebben slavernij nooit meegemaakt en ze bestaan min of meer vaak ook dankzij deze slavernij. Sommige van deze mensen zijn dus boos over het slavernijverleden terwijl ze er ook hun bestaan aan hebben te danken, vreemd toch? Ook hoort het gewoon bij de geschiedenis en kun je dit niet simpelweg uitwissen. Slavernij was in die tijd ook doodnormaal en de mensen toentertijd wisten op dat vlak gewoon niet beter. Slavernij was iets van alle tijden en werd door elk volk wel toegepast. Ook blanken waren slaven en dit wordt vaak maar even voor het gemak vergeten. De enige mensen die over slavernij klagen zijn vaak toch wel de zwarte mensen en ze hebben eigenlijk ook geen recht om hierover te klagen, want ze hebben het zelf niet eens meegemaakt. Ik wed dat ik ook voorouders heb die slachtoffers zijn geweest van slavernij, maar ik zal hier nooit over klagen. Waarom zou ik ook? Ik ben zelf toch geen slaaf?

Ik vind dat mensen zich maar eens goed achter de oren moeten krabben en de waarheid onder ogen durven zien. Zwarte mensen en blanke mensen zijn uiteraard gelijkwaardig, maar ik vind dat de zwarte mensen ook maar eens goed moeten nadenken. Het zijn toch vaak zwarte mensen die zwarte mensen vermoorden daar in de ghetto’s van Amerikaanse steden. Als dat probleem nou eens wordt aangepakt en opgelost kunnen we tenminste verder. En niet teveel in het verleden blijven hangen, want daar heb je helemaal niks aan, kijk liever naar de toekomst.

 

No Comments

Leave a Comment