Kanye West heeft gelijk over slavernij

Kanye West was laatst in opspraak omdat hij een uitspraak deed die bij vele mensen in het verkeerde keelgat schoot. “Ye” had het namelijk over het slavernijverleden van de Afro-Amerikanen en dat hij vond dat dit wel heel lang heeft geduurd voordat hier een einde aan kwam, het duurde namelijk 400 jaar. Kanye vond dat dit veel te lang heeft geduurd en in die zin vond hij het dus ergens ook op een keuze lijken

 

En laten we eerlijk zijn, 400 jaar is ook verrekte lang, dat zijn 4 hele eeuwen. Nu vind ik persoonlijk dat hij met deze uitspraak toch wel ergens een punt heeft, hoewel de slavernij van de Afrikanen vanaf de start natuurlijk geen keus van hunzelf was. Dit gebeurde natuurlijk onder dwang, maar wat Kanye West vooral bedoelde met zijn uitspraak is dat het wel heel erg lang heeft geduurd voordat hier echt een einde aan kwam. Ik weet dat het natuurlijk niet politiek correct is van hem om zoiets te zeggen, maar als ik heel eerlijk ben vind ik dat hij ergens wel gelijk heeft. Natuurlijk werd er met angst de scepter gezwaaid, maar 400 jaar is wel een hele lange tijd. Ze kozen er natuurlijk niet voor om op het schip naar de VS te stappen, maar ze kozen er wel voor om voor een lange tijd een slaaf te blijven, ze kozen ervoor TOTDAT er slaven opstonden die moedig waren en ballen hadden en wel kozen voor vrijheid en bereid waren hiervoor te vechten. Ik wil het slavernijverleden natuurlijk niet bagatelliseren, maar ik denk dat veel donkergekleurde mensen in die tijd geen andere optie zagen en ook mede uit angst dit lot tot op zekere hoogte toch echt accepteerden. Als er geen slaven waren geweest die hier tegen in opstand waren gekomen zou er wellicht nog steeds slavernij bestaan met Afro-Amerikaanse mensen.

. Wat ik nu ga schrijven is natuurlijk geen goede vergelijking, maar in bedrijven bestaat er ook een hiërarchie, namelijk de mensen die onderaan de ladder in de bedrijfscultuur staan en de mensen die steeds hoger staan tot aan de mensen in de top. De mensen die onderaan de ladder staan hebben het vaak het moeilijkst en worden het meest onder druk gezet, ze moeten steeds beter gaan presteren zodat de mensen in de top hun zakken steeds meer kunnen vullen. Dit zou je in zekere zin ook kunnen zien als slavernij en het vreemde aan dit verhaal is vooral dat de mensen die onderaan staan en het meest onder druk staan dit ook vaak accepteren. Een andere vergelijking die wellicht wat beter is zou je kunnen zien in de serie The Handmaid’s Tale. In deze serie worden vrouwen tot slaaf gemaakt en deze vrouwen kiezen hier in eerste instantie natuurlijk niet zelf voor, maar omdat ze geen andere keuze zien accepteren ze dit lot. TOT ze een andere keuze zien en bereid zijn te vechten voor hun vrijheid, terwijl er ook vrouwen zijn die uit angst liever slaaf blijven en hiervoor kiezen. Ik denk dat heel veel negerslaven uit angst en mentale schade liever kozen om slaaf te blijven dan om moedig te zijn en te gaan vechten voor hun vrijheid. TOT er wel moedige slaven opstonden en liever wilden kiezen om voor vrijheid te vechten en een eventuele dood beter vonden dan het alternatief.

 

Als je de film “Django Unchained” hebt gezien heb je ook kunnen zien dat er in die film ook een slaaf was die ervoor koos om zijn meester in alle opzichten trouw te zijn. Deze rol werd gespeeld door de acteur Samuel L. Jackson en hij ging zelfs zover dat hij zijn eigen lotgenoten verraadde als deze over de schreef gingen. Zulke slaven waren er dus ook waarschijnlijk en in mijn opinie waren die nog het ergste. Ik denk dus dat veel negerslaven in de slavernijtijd ook enorm mentaal beschadigd waren en angst hadden en dat ze gewoon geen problemen wilden veroorzaken voor henzelf of voor hun familieleden. Op deze manier bleef slavernij dus dan ook helaas heel lang bestaan. En ik denk dat Kanye West dat vooral bedoelde, in zekere zin kozen de slaven ook op een gegeven moment voor dit bestaan. Voornamelijk uit angst natuurlijk en angst kan een hele goede drijfveer zijn helaas. En heel veel mensen zijn nu boos op Kanye West en zijn uitspraak, maar deze mensen begrijpen het gewoon totaal verkeerd, zoals bijvoorbeeld de artiest Will.i.am van de Black Eyed Peas, hij sprak uit dat hij verdrietig werd van de uitspraak van Kanye over deze kwestie. Ik wordt juist verdrietig als ik hoor dat een volwassen man genaamd William zichzelf Will.i.am noemt. Ik denk dat veel mensen die kritiek hebben op Kanye een soort van gehersenspoeld zijn en de waarheid niet onder ogen kunnen zien of durven zien. Ik ben wel blij met iemand als Kanye, want hij zet mensen aan het denken en probeert zijn best te doen om iedereen wakker te schudden. En dat is NODIG!

Wat we vooral niet moeten vergeten is dat slavernij begon in Afrika, want de Afrikaanse slaven werden uiteindelijk wel verkocht door wrede Afrikaanse koningen. Dus eigenlijk als je erover nadenkt ligt de schuld vooral daar, maar het lijkt wel alsof niemand hierover iets durft te zeggen. Het is natuurlijk vooral de schuld van de blanken volgens de meeste mensen natuurlijk, de blanke mens die heel veel ellende heeft veroorzaakt in de geschiedenis. Ik hoop natuurlijk wel dat je beseft dat ik dit hier met een sarcastische insteek schrijf. Natuurlijk waren de blanke slavenhouders en slavenhandelaars erg wreed en kenden ze vaak ook geen genade, dat ontkent niemand en ik vind dat natuurlijk ook heel erg wrang en ook ik kan daar erg boos om worden. Dit valt nergens goed te praten en dit had nooit mogen gebeuren, maar het waren uiteindelijk ook de blanken die slavernij hebben afgeschaft. Bovendien zijn er ook heel veel blanke mensen gestorven die vochten voor de rechten van de toenmalige negerslaven in de burgeroorlog tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten in de VS. Daar mag ook wel eens iets over gezegd worden, want het gaat wel veel te vaak over hoe erg het de schuld van de blanken was. Ik vind dat de donkergekleurde mensen niet zoveel in de slachtofferrol moeten kruipen vanwege het slavernijverleden, maar gewoon naar de toekomst moeten kijken. Het erge is dat er tegenwoordig veel meer slavernij is dan ooit tevoren, er schijnen momenteel namelijk wereldwijd 30 miljoen slaven te zijn en dat is iets waar we ons meer mee bezig zouden moeten houden vind ik. En nogmaals, blanke mensen kennen ook een slavernijverleden en die duurde zelfs veel langer dan het slavernijverleden van de Afrikaanse slaven, maar daar hoor je weinig over en daar hoor je weinig blanken over klagen. En terecht, want ze zijn tegenwoordig toch geen slaven meer? Tenminste, als je loonslaven niet meerekent.

No Comments

Leave a Comment