Kendrick Lamar zet blanke fan voor schut

De rapper Kendrick Lamar heeft een blanke fan op het podium getrokken om samen met haar een stukje te rappen. Nu zong of rapte de dame in kwestie enthousiast mee, maar omdat in het nummer 15 keer het woord “Nigga” voorkomt sprak de blanke fan dit ook gewoon uit en Kendrick vond dat niet kunnen dat een blanke dit woord uitspreekt. Gelijk of niet?

 

Ik vind persoonlijk dat Kendrick Lamar hierin ongelijk heeft, want hij wist dat het woord 15 keer in het liedje voorkomt dus het zou in zekere zin ook een soort van valstrik geweest kunnen zijn om een discussie op te roepen. Veel Afro-Amerikanen vinden dat blanke mensen het woord “Nigga” niet mogen uitspreken, maar in zekere zin zou je dat ook als discriminatie kunnen opvatten. Afro-Amerikanen behandelen dan in principe blanke mensen anders dan mensen die hetzelfde ras aanhangen en dat komt dan eigenlijk neer op discriminatie. Ik vind het sowieso onzin dat Afro-Amerikanen of zwarte mensen dat onder elkaar wel accepteren als ze dat woord tegen elkaar zeggen. Hetzelfde zou kunnen zijn dat als zwarte mensen tegen elkaar altijd het woord “slaaf” zouden zeggen en dit van blanke mensen niet accepteren als ze dat woord zouden gebruiken. Het woord “Nigga” is een woord dat ooit ontstaan is en op een negatieve manier werd gebruikt door mensen die een wat racistisch gedachtegoed hebben en hierdoor kan het woord ook niet ineens positief meer worden. Wellicht denken Afro-Amerikanen dat ze dit woord dan ineens positief maken als ze het maar vaak genoeg gebruiken, maar net zoals het woord “Nazi” kan dat waarschijnlijk nooit meer in een positieve context gebruikt worden. Als Duitsers tegen elkaar allemaal het woord “Nazi” zouden gebruiken en niet willen dat andere rassen dat ook gaan gebruiken zou je kunnen zien als een goede vergelijking wellicht. Door het verleden met Hitler is dat woord gewoon negatief geladen

 

 

De pot verwijt de ketel

 

Kendrick Lamar heeft in een ander liedje wel zelf de woorden “honkie” en cracker” gebruikt en dat zijn dan woorden die zwarte mensen soms gebruiken tegenover blanke mensen. Deze woorden zijn neerbuigend naar blanken toe dus je zou het kunnen vergelijken met blanken die dan het woord “nigga” gebruiken. De pot verwijt de ketel dus eigenlijk. Bovendien gebruikt de rapper ook woorden zoals “bitch” in vele van zijn liedjes en dat niet echt vriendelijk naar vrouwen toe. Ik vind dat de rapper erg hypocriet doet, want als je mensen beschuldigt van grof taalgebruik en je maakt er zelf ook gebruik van, dan moet je toch eens goed in de spiegel kijken. Sowieso waren er schijnbaar heel veel blanke mensen bij zijn concert die het in het publiek allemaal wel mee schreeuwden waar hij blijkbaar niks van zei. Wellicht trok hij daarom expres een blanke meid het podium op omdat dat hem wel dwars zat dat dat in het publiek gebeurde en kon hij zo toch een soort van statement maken. Het meisje werd door het merendeel van het publiek ook nog eens uitgejoeld en zo zette hij het meisje ook nog eens in een kwaad daglicht. Voor hetzelfde geld heeft dat meisje na het concert bedreigende situaties ervaren terwijl Kendrick lekker languit in zijn luxe tourbus zat. Als je niet wilt dat mensen woorden gaan gebruiken die je zelf wel in liedjes gebruikt en je weet dat je blanke fans hebt dan zou je er misschien aan kunnen  denken om het woord zelf niet meer te gaan gebruiken. Sommige blanke mensen vinden dat Kendrick gelijk heeft, maar dat zijn meer van die zogenaamde moraalriddertjes die net doen alsof ze het woord zelf nooit hebben gebruikt en perse politiek correct willen zijn, of althans zich zo voordoen.

 

 

Wat is de eventuele oplossing?

 

Zoals hierboven de quote van Morgan Freeman als zegt  is de oplossing misschien om dat woord gewoon niet meer te zeggen. Toch geloof ik niet zo in het verbieden van woorden, maar het woord “Nigga” heeft wat mij betreft gewoon geen waarde meer om dit nog uit te spreken. Tenzij het in andere landen nog gebruikt wordt terwijl het een andere betekenis heeft natuurlijk, want wellicht bestaat er een land waar nigga gewoon koekje betekent. Lijkt me sterk, maar het zou kunnen. Alle rappers uit de VS die Afro-Amerikaans zijn gebruiken de woorden “Nigga” of “Hoes” of “Bitches” en dit wordt in die wereld ook geaccepteerd, maar misschien ligt hier wel het probleem.  Chinezen worden bijvoorbeeld gezien als het gele ras en als Chinezen nou in plaats van Afrikanen een slavernij verleden hadden en ze hierbij altijd “Fellow Yellows” genoemd werden, zou het toch ook raar zijn als ze dat woord zoveel jaren later constant tegen elkaar zouden zeggen? Het is natuurlijk maar een stom voorbeeld, maar je kunt iets negatiefs gewoon niet snel veranderen in iets positiefs. Het woord “Nigga” is in het verleden gebruikt om Afrikaanse negerslaven te bespotten en uit te schelden en je kan er eigenlijk niks anders meer van maken. Ik gebruik het woord zelf niet omdat ik het stompzinnig vind en ik vind het dus ook stompzinnig als Afro-Amerikanen dit tegen elkaar gebruiken. Wellicht moeten we het woord maar gewoon niet mee gebruiken, want in welke situatie is dat woord een goed idee? Volgens mij in geen enkele situatie. Een collega van mij gebruikte ooit het woord ” Barst” toen hij zijn voet stootte, maar ik vind dat woord eigenlijk verouderd en het komt volgens mij alleen nog maar in strips voor. Ik zou dat woord zelf niet snel gebruiken, maar zoals met alles kan het wel een trend worden. Woorden kunnen ineens een trend zijn en later weer in de vergetelheid raken. Denk aan “Goeiemoggul” bijvoorbeeld, dit woord was een tijdlang leuk om te zeggen,maar nu niet meer. Misschien moet het woord “Nigga” ook maar vergeten worden.

No Comments

Leave a Comment