Mensen die ervoor kiezen niet te stemmen.

Veel mensen kiezen ervoor hun stem niet uit te brengen en hierdoor staan ze in feite toe dat de stem van een ander zwaarder telt. Geslacht maakt hierin geen verschil, want de groep niet-stemmers bestaat voor de helft uit vrouwen en de andere helft uit mannen. Leeftijd, inkomen en opleidingsniveau schijnen hier wel invloed op te hebben.

 

Veel mensen kiezen ervoor om niet te stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, terwijl ze wel het recht hebben om te stemmen. Bij elkaar opgeteld zijn dat vaak ook echt een paar miljoen Nederlanders. Deze mensen zouden juist het verschil kunnen uitmaken bij de verkiezingsuitslagen. Ik heb wel eens gevraagd aan mensen of ze gaan stemmen als de verkiezingen weer eens aanbreken, maar veel mensen zeggen dan tegen mij dat ze het gevoel hebben dat het toch niet zoveel uitmaakt en dat het toch allemaal geen zin heeft. En om eerlijk te zijn kan ik ze dan vaak ook geen ongelijk geven, want we zien vaak ook gewoon geen verbetering in de dingen die veel beter zouden kunnen, we zien eerder een verslechtering van de zaken. Het erge aan het verhaal is denk ik dat juist de mensen die ervoor kiezen niet te stemmen, juist de mensen zijn die wel zouden moeten stemmen. Het is een beetje vergelijkbaar met veel mensen die kinderen krijgen die ze eigenlijk niet zouden moeten krijgen, omdat ze zelf gewoon niet eens op een normale manier in de maatschappij functioneren. Het zijn dus ook vaak mensen die hun slechte gewoontes en normen en waarden doorgeven aan hun kinderen. Veel mensen die geen kinderen krijgen omdat ze hiervoor kiezen zouden juist wel kinderen moeten krijgen, omdat deze mensen vaak wel een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en hun kinderen dus ook beter zouden opvoeden. Dus ik denk dat het ongeveer hetzelfde is als bij mensen die ervoor kiezen niet te stemmen, ik denk dat deze mensen vaak juist heel genuanceerd denken en niet te sterk naar rechts leunen of te sterk naar links, maar juist in het grijze gebied zitten waarin er zowel rechtse als linkse aspecten zitten.

De meeste mensen die wel stemmen zijn mensen die het erg belangrijk vinden om voor hun rechten op te komen en eerlijk gezegd hebben ze daar wel gelijk in. Het probleem is alleen dat veel van die mensen een roze bril op hebben en een ideaalbeeld hebben van de maatschappij die niet erg strookt met de werkelijkheid. Het is dat of het zijn juist weer mensen die veel te extreem denken en meer naar extreem rechts of extreem links leunen. Kijk bijvoorbeeld naar die zwarte pieten demonstranten en hoever zij hierin gaan. Deze mensen  gaan zelfs de straat op om te demonstreren omdat ze er heilig in geloven dat waar hun voor staan het juiste is. Nu moet ik wel zeggen dat deze mensen een dikke plaat voor hun kop hebben natuurlijk, maar ze vechten wel voor hun idealen. En het zijn toch vaak dit soort mensen die het hardst naar de stembus rennen helaas. Het zijn vaak mensen die de moraalridder willen uithangen en het zonder het te weten het voor iedereen nog lastiger maken dan het is. Echte oplossingen zijn voor deze mensen ver te zoeken. Ik denk eigenlijk wel dat de gevestigde orde blij is met deze situatie en dat het is zoals het nu is, want ik denk dat als iedereen in Nederland afgelopen verkiezingen zou hebben gestemd de partij van Mark Rutte niet nogmaals zou hebben gewonnen. Welke gekken stemmen er nu nog op de VVD? Ik snap er niks van.

Ik denk eigenlijk ook dat veel mensen niet gaan stemmen omdat ze simpelweg geen zin hebben om in een lange rij te hoeven staan. Ik ben zelf helaas ook iemand met weinig geduld, want ik ben ooit in de winkel uit een rij weggelopen omdat het mij te lang duurde. Nu vind ik het ook erg irritant als iemand een praatje met de persoon bij de kassa gaat maken, terwijl er een hele rij achter hem of haar staat te wachten en dat was het scenario ook wel toen. Vaak zijn de mensen die hun mond vaak houden juist de mensen die wat meer zouden moeten zeggen en de mensen die het hardste schreeuwen zijn vaak de mensen die hun mond zouden moeten houden. En ja, de mensen die niet stemmen zouden juist wel moeten stemmen, denk ik. Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat meer mensen gaan stemmen? Ik moet dan zelf denken aan Estland, want in dat land stemt de bevolking gewoon online via een soort van Digi-D handeling. Je moet hierbij met je paspoort inloggen en zo kun je dan je stem gaan uitbrengen. Als Nederland dit ook zou gaan toepassen kan ik je garanderen dat het aantal mensen dat gaat stemmen veel en veel hoger wordt. Elektronisch stemmen heeft heel veel voordelen en eigenlijk weinig nadelen.

 

Ja, je zou dan eventueel kunnen denken aan hackers, maar we doen al heel veel dingen met Digi-D, dus waarom zou stemmen dan niet kunnen?Voor zover ik weet gaat dat gewoon goed met Digi-D en als je kijkt naar hoe ze het nu wel doen met dat handmatig tellen, dat ziet er ook gewoon erg knullig uit. Daar moet sowieso verbetering in komen. Ik denk dat de manier van het elektronisch stemmen uiteindelijk veel beter is zolang het maar goed beveiligd en vergrendeld wordt, want anders wordt het een blamage. Maar dat moet toch niet al te moeilijk zijn met de technologie van het heden? Ik denk dat wat Thierry Baudet zegt over dat het in de Tweede Kamer een soort van partijkartel is geworden toch wel echt waar is en hier moet toch echt verandering in komen. Het wordt tijd voor een nieuw geluid en het wordt tijd dat de mensen gaan opstaan en uit de slaapmodus gaan komen voordat het erger wordt. Dus doe net als ik en stem de volgende verkiezingen gewoon lekker op Forum voor Democratie!

No Comments

Leave a Comment