Tieners die schietpartijen veroorzaken

Sinds de schietpartij in de VS in Columbine die in het jaar 1999 gebeurde, zijn er meerdere schietpartijen op scholen geweest en wat zou daarvan de oorzaak kunnen zijn? Hebben de ouders ook gedeeltelijk schuld hieraan of is het te wijten aan de school? Of is het de cultuur die heerst op veel scholen?

 

De cultuur en hiërarchie die heerst op scholen.

 

Op de meeste scholen heerst er een hiërarchie waarbij mensen in groepen worden verdeeld, van studiebollen tot aan de populaire mensen. Vaak zijn het de populaire mensen die op school de dienst uitmaken en de studiebollen of nerds of buitenbeentjes zijn vaak degenen die het onderspit delven. Op Nederlandse scholen is dat niet zo sterk aanwezig als bij scholen in de VS, maar toch kun je overeenkomsten zien. Op scholen in de VS zijn het vaak de “jocks”, de football spelers die de populaire jongens zijn en de cheerleaders zijn hier vaak de populaire meiden. Deze mensen staan bovenaan de top in de hiërarchie en de rest van de mensen op school staan steeds lager op deze sociale ladder. Ik heb de serie “Thirteen reasons why” op Netflix bekeken en hier komt dat gegeven ook duidelijk naar voren. Op een gegeven moment wordt er in de serie een buitenbeentje door een paar populaire jongens in de wc onder handen genomen als wraakactie en hierbij wordt hij onder andere met zijn hoofd in de wc geduwd. Ik kan me niet goed voorstellen hoe dat is, maar ik kan me wel voorstellen dat als zoiets stelselmatig zou gebeuren dat er iets in je knapt op een gegeven moment. Als je zulke dingen bijna dagelijks zou ervaren zou je vanbinnen kapotgaan als er verder niemand is die je hierbij wilt helpen. Ik denk dat om hulp vragen dan ook zeer moeilijk is omdat je je toch enorm schaamt. Bovendien worden populaire mensen vaak in bescherming genomen op scholen in de VS omdat ze succesvol zijn in het bedrijven van sport en hiermee iets kunnen betekenen voor de school. Hoe frustrerend moet dat toch zijn voor de buitenbeentjes die dit met lede ogen moeten aanzien, terwijl dat de mensen zijn die hun levens vaak verzieken met pesterijen en plagerijen. Dit zou iets kunnen zijn wat je tot waanzin kan drijven en wellicht ook de reden voor iemand kunnen zijn om op een wrede manier wraak te nemen.

 

Schietpartijen op scholen

 

Als je een buitenbeentje bent op school en je moet aanzien hoe jouw kwelgeesten alles kunnen krijgen wat ze willen en het leven hen lijkt toe te lachen, terwijl jij overal mee worstelt en daar bovenop ook nog eens door deze mensen wordt uitgescholden, uitgelachen en misschien zelfs bedreigd, moet enorm frustrerend zijn. Je zou kunnen stellen dat dat 1 van de oorzaken kan zijn dat een tiener besluit om met een geweer te gaan huishouden op een school, want het is natuurlijk niet zo dat het ineens vanuit het niets komt. De twee tieners die in Columbine op een highschool een bloedbad hadden aangericht waren beide ook buitenbeentjes die met regelmaat werden gepest. Iedereen heeft een breekpunt denk ik en als je maar vaak genoeg onderuit wordt gehaald zul je dat punt ook bereiken. Stel je maar eens voor dat je elke dag te maken krijgt met mensen die je het leven zuur maken en dat niemand hier iets tegen doet. Dan voel je je machteloos en zwak en dan kun je op een gegeven moment zo psychisch kapotgemaakt zijn dat de enige oplossing hiervoor lijkt dat je dood en verderf moet zaaien. Dat is denk ik ook de oorzaak dat deze tragische dingen gebeuren, jongeren die tot het uiterste gedreven worden door hun omgeving en hierdoor naar wapens grijpen. Iedereen is in staat om weerzinwekkende dingen te doen en het is maar net in wat voor omgeving je leeft en met wie en waarmee je te maken krijgt in je leven. Het gekke is dat de zogenaamde populaire tieners vaak maar een klein aantal is en de rest een groot aantal. Hoe kan het toch zijn dat een klein aantal zoveel macht kan uitoefenen? Het mooiste zou zijn als de rest van de school dit op een gegeven moment ook zou inzien en niet meer besluit mee te lopen met de popi jopi mensen en ze niet meer op een voetstuk plaatsen. Het lijkt me sowieso al erg om te zien dat de grootste klootzakken op school ook nog eens de leukste meiden krijgen en in een mooie auto rijden en overal mee wegkomen. En als ze daarnaast ook nog eens je kop elke dag in de plee douwen dan is de maat al snel vol denk ik. Toen ik op school zat had ik denk ik ook wel geluk dat ik er redelijk normaal uitzag en meiden mij wel leuk vonden, maar als dat niet zo was denk ik dat de kans groot zou zijn geweest dat ook ik met pesterijen te maken zou hebben gehad. Dus het is ook maar net wie je bent en wat je uitstraalt denk ik. Als ik een slappe nerd zou zijn geweest zou ik wel onder een vechtsport zijn gegaan, want het zit gewoon niet in me om mij door anderen te laten koeieneren.

 

 

Bij wie ligt de schuld?

 

Wie heeft de meeste schuld bij dit soort gruwelijke taferelen? Zijn het de pestkoppen of is het de schuld van de school die vaak de andere kant opkijkt? Of ligt de schuld bij de ouders van degene die de school overhoop wilt schieten of heeft geschoten? Veel mensen willen de wapenwet in de VS de schuld geven, maar als je echt  aan een geweer wilt komen is dat zelfs met een strengere wapenwet mogelijk. Ik denk dat de schuld vooral een combinatie van factoren is hoewel de cultuur op scholen wellicht het zwaarst weegt hierin. Daarnaast heeft opvoeding ook een sterk bepalende factor, want de ouders en de school hebben de taak om kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. De ouders van zowel de pestkoppen als de buitenbeentjes hebben de meeste verantwoording over hun kinderen en als opvoeding hier al niet optimaal is kan het al misgaan. Ik geloof dat de meeste problemen op de wereld veroorzaakt worden door slechte opvoeding en helaas krijgen veel mensen kinderen die eigenlijk geen kinderen zouden moeten krijgen. Alle kinderen die nu worden geboren zullen op een gegeven moment de wereld moeten vormen en regeren en als we ervoor zorgen dat ze zo goed mogelijk worden opgevoed kan het bijna niet meer misgaan. Alle tragedies op de wereld hadden wellicht voorkomen kunnen worden met een goede opvoeding, althans dat is een theorie van mij. Of worden mensen soms geboren als gemenerikken? Hitler was ook ooit een schattige baby met alleen maar onschuld in zich en had toen de potentie om een goede, liefdevolle man te worden. Ok, sommige mensen zijn geestesziek, maar hebben dan extra begeleiding of opvoeding nodig, maar wellicht is dat een te simpele gedachtegang. Ik ken iemand die ook soms paranoïde gedachtes heeft en ik weet zeker dat zijn ouders dit ook weten, maar dit maar zo laten. Dit is natuurlijk niet goed en als die persoon in een hoge stress situatie terecht zou komen zou hij een potentieel gevaar kunnen vormen. Maar ik denk dat mensen die schietpartijen veroorzaken vaak wanhopige mensen zijn die geen andere uitweg meer zien en gewoon hulp en liefde nodig hebben. Bij religieuze fanatici die schietpartijen willen veroorzaken ligt dat vaak toch anders, deze mensen willen dood en verderf zaaien vanuit religieuze overtuigingen. Kinderen kunnen erg wreed zijn en zijn ook erg beïnvloedbaar en doen vaak dingen om erbij te horen. Mocht iemand die erover denkt zijn school binnen te lopen met een geweer en bloedbad willen aanrichten dit lapje tekst toevallig lezen…doe het niet! Wees verstandig en werk aan jezelf, ga desnoods onder vechtsport en laat je niet op de kop zitten en wees sterk. Ik werd op school nooit gepest, maar ik pestte wel eens, dit ging nooit te ver en heb bijvoorbeeld alleen ruzie gehad met populaire types op school. Als iemand die gepest werd mij vroeger om hulp had gevraagd, zou ik hem of haar wel hebben geholpen. Dus schroom niet om om hulp te vragen, er zijn namelijk stiekem best veel goede mensen die je wel willen helpen.

No Comments

Leave a Comment