Veel mensen zijn schapen zonder dat ze het beseffen

Veel mensen zijn kuddedieren die zich laten beïnvloeden door wat het merendeel vind en denkt. Vaak uit onzekerheid laten zij zich leiden door wat de meeste mensen lijken te vinden en gaan ze er maar in mee. Deze slapende massa moet wakker geschud worden, want de tijd voor verandering is daar!

 

Erbij willen horen is iets wat we als kind al graag willen en dit vaak om niet teveel uit de toon te vallen. Ik weet nog goed dat toen ik vroeger een klein kind was het erg stoer was als je bepaalde kleding droeg of merkschoenen of bepaalde bezittingen had, want dan kreeg je toch een bepaald aanzien van de rest. Hierdoor wordt je gevormd en dit gaat gewoon verder en blijft gewoon verder gaan tot je in het bejaardenhuis zit en het wellicht stoer is als je het nieuwste model van de blitse scootmobiel hebt en daarmee dan scoort. Toch is dit erbij willen horen een vorm van kuddegedrag en hiermee tonen de meeste mensen aan dat ze hetzelfde gedrag vertonen als schapen die bij de kudde willen horen en blijven. Vaak zijn het dan ook een paar mensen die bepalen wat trendy is en wat niet, maar hoezo is iets een trend als deze mensen dat dan zo lijken te besluiten? Kijk naar hipsters, deze mensen willen erbij horen door zich een bepaald uiterlijk aan te meten en bepaald gedrag te vertonen. Wie heeft ooit bepaald dat het cool was om een hipster te zijn? Alles begint vaak bij een paar mensen en waarom veel mensen er daarna mee ingaan is eigenlijk gewoon meeloperij. Ook de modewereld probeert dingen door onze strot te duwen door het in de media te brengen als zijnde trendy en vaak trappen de meeste mensen hier ook in en gaan ze bijvoorbeeld kleding met felle kleurtjes kopen terwijl ze het eigenlijk totaal niet mooi vinden. Of bepaalde kapsels aanmeten omdat dit door de meeste mensen ook wordt gedaan en zo kun ik natuurlijk wel heel lang doorgaan met voorbeelden. Waarom willen we allemaal hetzelfde eruitzien in vredesnaam? Wees gewoon jezelf en durf anders te zijn dan de rest.

 

 

Anders willen zijn, maar toch ook weer niet?

 

Je ziet ook vaak dat mensen graag anders willen zijn zoals metalfreaks of mensen in de gothic scene, maar toch weer deel uitmaken van een grotere groep uiteindelijk. Hun aanvankelijke idee was om anders te zijn dan de rest, maar als er duizenden een groep vormen die anders zijn dan de rest krijg je wederom kuddegedrag. Deze mensen willen vaak anders zijn om het anders willen zijn en beseffen niet dat ze eigenlijk een nieuwe kudde hebben gevormd. Sommige mensen willen bij voorbaat al iets niet zien of horen omdat de meeste mensen het geweldig vinden, bijvoorbeeld de populaire serie zoals “Game of Thrones” en willen die serie geen kans geven omdat het zo “commercieel” is. Nu moet iedereen uiteindelijk zelf weten wat ze doen, maar als dit de voornaamste reden is om iets niet te willen zien dan ben je wat mij betreft toch wellicht geen kuddedier, maar dan forceer je het gewoon te erg en dit is transparant en niet oprecht. Iedereen wil het gevoel hebben dat hij of zij speciaal is en een speciale smaak hebben, maar laten zich toch onbewust leiden tot dat wat de meeste mensen leuk vinden. Welke mensen zijn dan echt uniek? Vooral de mensen die gewoon doen wat ze zelf het fijnst vinden en zich niet laten leiden door de massa. Ik draag zelf bijvoorbeeld geen skinny jeans omdat ik dat gewoon te strak vind en ik meer van comfort hou dus in dat opzicht acht ik mezelf geen meeloper. Veel mensen die wel skinny jeans dragen, doen dit omdat het trendy is want laten we eerlijk zijn, zo’n broek zit toch helemaal niet comfortabel? Bovendien kan dit ook schadelijk zijn voor je edele delen en kan het zelfs leiden tot onvruchtbaarheid in het gekste geval.

 

Studie over kuddegedrag bij mensen

 

In de universiteit van Leeds hebben wetenschappers ontdekt dat mensen net zoals schapen kuddegedrag vertonen. Mensen zouden onbewust een kleine meerderheid volgen. De onderzoekers hebben aangetoond dat een minderheid van slechts 5% al voldoende is om de massa te volgen. Ze voerden een aantal experimenten uit waarbij groepen mensen willekeurig door een grote hal moesten lopen. Binnen deze groep mensen waren er een aantal mensen die van tevoren instructies kregen hoe ze moesten lopen, ze mochten niet met elkaar communiceren maar ze moesten wel dichtbij een andere persoon blijven. De mensen die dus van tevoren instructies kregen werden in alle gevallen gevolgd door de massa. Er zijn vele overeenkomsten tussen het groepsgedrag van dieren en mensen in menigtes. Denk bijvoorbeeld aan de “Damschreeuwer” die in 2010 tijdens een dodenherdenking ineens begon te schreeuwen. Hierbij raakten er een paar mensen in paniek en doordat die mensen in paniek raakten en wilden wegrennen ontstond er massale paniek in de menigte en wilde iedereen ineens wegrennen. Dit is natuurlijk ook een simpel voorbeeld van kuddegedrag. Het lijkt er gelukkig wel op dat steeds meer mensen beginnen te beseffen dat ze zich hieraan schuldig maken en wakker lijken te worden. Veel dingen die in de mainstream media in het nieuws worden gebracht zijn niet meer perse dingen die we voor waar aannemen en we trekken ook dingen in twijfel. Gelukkig maar, want we worden in zekere zin tot kuddedieren gereduceerd door de mensen aan de macht en het wordt tijd dat hier verandering in komt. De wereld waarin we nu leven is simpelweg gewoon klote en de veranderingen die nodig zijn beginnen bij de bewustwording van ons mensen. Dus wordt wakker en laat je niet koeieneren! Ga dingen onderzoeken en neem niet gelijk iets aan voor waar. Kijk bijvoorbeeld naar de zwarte pietenkwestie en onderzoek dit, je zult erachter komen dat dat helemaal niet racistisch is van oorsprong en in het uiterste geval alleen maar raakvlakken heeft met dingen die wel racistisch waren. Veel mensen laten zich erdoor leiden zonder dit te onderzoeken en roepen maar klakkeloos dingen als een kip zonder kip. Het is tijd voor realisme en oprechtheid en daadkracht.

 

No Comments

Leave a Comment