Youtube doet vrolijk aan censuur

Youtube maakt zich schuldig aan censuur en in feite komt dit neer op discriminatie. Mensen die zich niet willen houden aan de zogenaamde richtlijnen kunnen verwijderd worden door Youtube en vaak gebeurt dit terwijl er geen enkele overtreding is begaan.

 

Het bedrijf Youtube heeft besloten dat zij kanalen met – volgens hen -schadelijke content moeilijker vindbaar gaat maken op het videoplatform. Ook heeft Youtube besloten om advertenties te verwijderen bij dergelijke video’s zodat gebruikers die zulke video’s maken geen of weinig inkomsten ermee kunnen genereren. Youtube zelf wil overigens niet duidelijk vertellen wat “schadelijk” precies inhoudt. Het videoplatform van Google kan met hun nieuwe richtlijnen ook advertenties uitschakelen bij  deze zogenaamde “schadelijke” video’s. Daarnaast kan gebruikers nu de toegang ontzegd worden tot premium programma’s. Persoonlijk vind ik dit veel te ver gaan, want zo mag Youtube dan een soort van zelf bepalen welke video’s dan het meeste zouden kunnen scoren met kijkers. In Turkije doet president Erdogan ongeveer hetzelfde en zo ontstaat er toch een degelijk probleem.

Youtube is een bedrijf dat groot geworden is dankzij de vele gebruikers en kijkers en nu wil het bepalen wat wel kan en wat niet. Dat is een beetje hetzelfde als wanneer een succesvolle artiest zou zeggen dat hij of zij niet meer wilt dat mensen die op een bepaalde manier denken, zijn of haar muziek mogen kopen. Of dat een bedrijf die dankzij haar werknemers groot is geworden, dan ineens heel veel druk gaat uitoefenen op het personeel( en dit gebeurt ook heel erg vaak). Nu moeten de meeste mensen toch wel beseffen dat wij zelf als het ware deze macht geven, we zouden dit in principe ook kunnen afpakken door dit te boycotten, maar veel mensen vinden dat vaak de moeite niet waard denk ik. Dat vormt ook wel enigszins een probleem, want we laten ons hierdoor vaak koeieneren.

Ik heb zelf ook een Youtube-kanaal en zet er ook regelmatig filmpjes op waar ik bijvoorbeeld kritiek uit op dingen in de samenleving. Laatst kreeg ik een waarschuwing omdat ik een filmpje had gepost die niet overeenkwam met de richtlijnen. Terwijl ik alleen maar beelden had geknipt uit filmpjes die al op Youtube stonden en nog steeds staan. Maar ik had me een soort van kritisch geuit over de islam en wellicht had het daarmee te maken. Misschien is Youtube bang voor terreur, aangezien er mensen rondlopen die niet tegen kritiek kunnen en hier iets tegen willen doen, desnoods met geweld. Een tijd geleden was er inderdaad een vrouw die een aanslag had gepleegd vanwege censuur, maar het kan natuurlijk ook andersom. Mensen die het islamitische geloof aanhangen willen bijvoorbeeld vaak geen kritiek horen op de islamitische religie en vaak kunnen ze hier dus niet tegen, dus zouden sommige juist censuur willen om zo alle kritiek monddood te maken.

Of het besluit van Youtube ook daadwerkelijk te maken heeft met angst voor terreur durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt er wel heel erg op. De filmpjes die ik had geplaatst zouden eventueel opgevat kunnen worden als beledigend, maar alles wat ik ervoor gebruikt had stond en staat er dus gewoon op. Ik moet nu ook denken aan “South Park”, want jaren geleden wilden ze ook een aflevering maken waarin de profeet Mohammed ook zou voorkomen, maar volgens de islam is het verboden om deze zelfverklaarde profeet af te beelden. Dus de makers van South Park kregen schijnbaar bedreigingen en hierdoor besloten ze om het toch maar niet te doen. Uiteindelijk kozen ze dus eieren voor hun geld en uit angst voor terreur gingen ze op de knieën voor de islam. Ik vind sowieso dat dit de verkeerde manier is, want zo schuif je het probleem alleen maar eventjes weg en geef je eigenlijk de mensen met kwaad in de zin gelijk en dat is uiteindelijk nooit goed. We moeten hiervoor echt waken, want het gaat zo echt de verkeerde kant op.

No Comments

Leave a Comment