Zwarte Piet en Blackface, vergelijkbaar?

Zwarte Piet en Blackface worden door sommige mensen met elkaar vergeleken, maar als ze echt onderzoek zouden doen komen ze erachter dat dit niet terecht is. De enige overeenkomst tussen deze twee is het donkere gelaat.

 

Zwarte Piet wordt de afgelopen jaren door de tegenstanders van zwarte piet vergeleken met Blackface. In de Verenigde Staten werd ten tijde van de slavernij de term “blackface” gebruikt om Afrikaanse plantageslaven uit de zuidelijke staten als typetje uit te beelden. In de zogeheten minstrel theatershows werd dit typetje opgevoerd door blanke mensen die hun gezicht zwart maakten en hiermee werden afro-amerikanen toentertijd geridiculiseerd.Nu werd het toentertijd meer als normaal gezien om afro-amerikanen belachelijk te maken en kon je destijds zeker wel spreken van racisme.Het werd toen ook wel als normaal gezien om racistische gevoelens te hebben.

Maar om Blackface te gaan vergelijken met zwarte piet vind ik een beetje te ver gaan. Natuurlijk kun je bepaalde gelijkenissen vinden, maar echt veel verder dan zwarte schmink gaat het eigenlijk niet. Blackface is gebaseerd op negerslaven in de slaventijd en sommigen beweren dat dat voor zwarte piet ook geldt, maar deze mensen zijn verkeerd geinformeerd. Zwarte piet werd tot de jaren 20 nog “Knecht ruprecht” genoemd. Dit was een beetje een eng figuur gekleed in het zwart die Sint Nikolaas vergezelde en vaak een roe en een juten zak bij zich hield. In Zwitserland wordt deze figuur ” Krampus” genoemd en in Frankrijk “Père Fouettard”. De versie in Zwitserland heeft zelfs hoorns en ziet er vrij afschrikwekkend uit.

Deze figuren zouden stoute kinderen  straffen door ze mee te nemen in zijn zak. Dus een goed middel voor ouders om hun kinderen gehoorzaam te laten zijn. ” Wie goed is krijgt lekkers, wie stout is de roe” en kinderen zijn natuurlijk erg goedgelovig dus het is een goede motivatie om jezelf te gedragen. Ik weet nog dat mijn moeder mij vroeger ook probeerde bang te maken als ik ongehoorzaam was en ze dreigde altijd de ” Dikke Chinees” op te bellen als ik weer eens stout was. Deze Chinees zou heel gemeen zijn en kinderen opeten en het ging zelfs zo ver dat mijn moeder de telefoon pakte en zogenaamd het nummer begon te draaien. Het hielp wel, want ik was meteen braaf. Af en toe had ik als kind wel eens een nachtmerrie over de ” Dikke Chinees” waar hij met een grote  lepel in een grote pan zat te roeren.

Maar terug naar zwarte piet, in Iran heb je ook een soortgelijk figuur als zwarte piet en deze wordt “Hajji Firuz” genoemd en deze heeft ook  een gezicht die zwart geschminkt wordt.Dit figuur is de traditionele boodschapper van “Noroez” het perzisch nieuwjaar. Deze zou ook verwant zijn met de “Krampustraditie”. Bij dit figuur zou je ook kunnen stellen dat het racistisch is, maar ik zie het persoonlijk niet zo, ik denk dat het gewoon bij de tradities van dat land hoort.

Ik vind dat mensen niet meteen racisme moeten gaan roepen, terwijl ze eigenlijk niet eens onderzoeken waar de traditie vandaan komt en waar het op gebaseerd is. Ik ben nog steeds van mening dat sommige mensen te gevoelig zijn en racisme in dingen zien die er niet zijn, de laatste tijd heb je schijnbaar ook een discussie over het “cowboy en indiaantje” spelen. We moeten niet te ver doordraven met z’n allen natuurlijk. Kun je gelijkenissen vinden tussen zwarte piet en blackface? Natuurlijk wel, maar je kunt ook gelijkenissen vinden tussen een persoon die dol is op kinderen en een pedofiel, maar dan zijn ze niet gelijk hetzelfde.

 

 

No Comments

Leave a Comment