Overmatig haaruitval en het ongemak ervan

Haaruitval is iets wat veel mensen ervaren bij het ouder worden. Het hoort er toch ook wel bij in zekere zin, maar sommige mensen worden vroegtijdig kaal en dat is nooit leuk. Kijk naar prins William van Engeland, die man zou er toch veel beter uitzien met een vollere haardos. Vaak geldt dit voor de meeste mannen.

Ikzelf ben een vent en ook ik heb te maken gehad met haaruitval en heb het nog steeds. Ik weet nog toen ik 23 jaar was ongeveer dat ik ineens meer haar verloor per dag dan normaal en ik was meteen bang dat ik op een dag met een kale kletskop rond zou moeten lopen. Maar nu, 14 jaar later heb ik nog steeds best een flinke haardos op mijn hoofd en denk ik dat het ook gewoon hoort bij het ouder worden. Dus of het normaal is om vanaf je twintiger jaren meer haar te verliezen dan daarvoor leek mij dan ook wel logisch, maar ik kan me vergissen natuurlijk. Het is vooral ook wel erfelijk bepaald in hoeverre je kaal zal gaan worden en hoe snel dit zal gaan. Ik denk dat niemand er voor zal kiezen om kaal te worden, maar helaas heb je dat niet echt in de hand.

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van haaruitval en dan doel ik meer op het type haaruitval dat overmatig is. Haaruitval zelf is een natuurlijk proces en daar doe je niks tegen, dat hoort erbij. Maar kaalheid en de weg daarheen is een ander verhaal en het schijnt met hormonen te maken te hebben. Mannen worden ook vaak anders kaal dan vrouwen, mannen krijgen de meer typische inhammen en de kaler wordende kruin en vrouwen worden meer diffuus kaal. Maar er zijn natuurlijk ook mannen die diffuus kaal worden. Diffuus betekent dat je meer over je hele hoofd haar verliest en de haarmassa qua dichtheid langzaam aan minder wordt. Beide gevallen zijn niet echt leuk natuurlijk en de wil om hier iets tegen te gaan doen is bij meeste mensen toch wel aanwezig. Noem het ijdelheid, maar er is niks mis met het geven om je uiterlijk.

 

Wat zijn de oorzaken van overmatig haarverlies?

De oorzaken van overmatig haarverlies kunnen er meerdere zijn, je hebt namelijk;

-erfelijk bepaalde haaruitval

-haaruitval door stress

-haaruitval door ziekten

-haaruitval door ijzertekort

-haaruitval door medicijnen

-haaruitval door verslechterde conditie van de hoofdhuid

Je hebt ook haaruitval door kanker of door een slecht werkende schildklier maar dat hoort denk ik in het rijtje van haaruitval door ziekten. Ook heb je een vorm van haaruitval waarbij de persoon zijn eigen haren zelf uittrekt door een soort van dwangneurose dacht ik, maar ik ga me vooral richten op het type haaruitval dat de meeste mannen en vrouwen teistert, namelijk erfelijk bepaalde haaruitval. Ik weet overigens dat deze vorm van haaruitval vooral schijnt te komen door de invloed van het hormoon DHT ( dihydrotestosteron ), maar dat is wat er tot nu toe ontdekt is erover. Ik denk persoonlijk zelf dat er ook andere dingen een rol kunnen spelen. Als je naar de hoofdhuid kijkt van iemand die al jaren kaal is zie je dat deze heel strak is en eruitziet alsof er iets met de huid is gebeurd. Daarom denk ik persoonlijk dus dat haaruitval meer met de hoofdhuid te maken heeft dan met het haar zelf. Dat is althans mijn eigen theorie.

 

“Ieder mens verliest 50 tot 120 haren per dag. Dit lijkt veel, maar het is normaal. Omdat er telkens nieuwe haren aangroeien, leidt het niet tot kaalheid. Ook haarverlies bij het ouder worden is normaal. Dit treedt zowel bij mannen als bij vrouwen op. Mannen worden vaak kaal, bij vrouwen gebeurt dan minder vaak”

 

In mijn 1 van mijn volgende blogs zal ik dieper ingaan over haaruitval en ik zal er meerdere blogs over schrijven. Wat ik nog wel kan vertellen erover is dat je niet meteen in paniek moet raken als je merkt dat je ineens meer haarverlies hebt dan normaal, want vaak maakt dat het nog erger. Dus haal opgelucht adem met de wetenschap dat de oplossing eraan zit te komen en dat ze over een tijd zelfs haren kunnen laten groeien op een compleet kaal hoofd. Dat durf ik met zekerheid te zeggen in deze blog.

 

 

No Comments

Leave a Comment