Hoofdhuid problemen en haaruitval

Haaruitval en hoofdhuid problemen. Veel mensen ervaren hoofdhuidproblemen als ze haarverlies hebben en dit lijkt dus ook verbonden met elkaar. Zou haaruitval vooral kunnen komen doordat je hoofdhuid ongezond is?

 

Toen ik rond de leeftijd van 23 was en begon op te merken dat ik meer haar verloor dan normaal, merkte ik ook op dat dit gepaard ging met jeukende, branderige plekjes op mijn hoofdhuid. Dit is iets wat mensen met haaruitval vaker ervaren, hoewel er ook gevallen zijn van mannen met overmatig haaruitval die geen jeuk ervaren. Deze jeuk is echt zwaar irritant en het is iets wat je ook niet kunt negeren, zelfs al doe je je stinkende best. Nu ik 37 jaar ben moet ik eerlijk zeggen dat ik die jeuk altijd wel heb ervaren in meer of mindere mate. Ik heb vele shampoo soorten geprobeerd en sommige leken wel uitkomst te bieden, maar echt volledig weg is het helaas nooit gegaan. Toch geloof ik dat ik er ooit iets voor vind wat mij er volledig vanaf helpt.

Jeuk op de hoofdhuid kan verschillende oorzaken hebben, namelijk ;

-Hoofdroos

-Hoofdluis

-Psoriasis

-seborroïsch eczeem

-Hoofdschimmel

Maar genetische haaruitval gaat dus ook vaak gepaard met jeuk en wat hiervan dan de oorzaak is, is mij dan niet geheel duidelijk. In het Engels heet het “scalp inflammation” en dat betekent ontstekingen aan de hoofdhuid. Wat mijn theorie hierover is, is dat deze jeuk voelbaar is en dat het betekent dat je haarwortels worden aangevallen, maar dit kan ik uiteraard niet met zekerheid zeggen. Wat ik wel weet is dat mijn haar dunner is bezaaid met haar op die plekken waar het nu nog jeukt dus dat zegt ook wel iets lijkt me. Sowieso merkte ik dat vanaf dat ik meer haar verloor dan normaal, mijn haren ook sneller vet werden. En mijn hoofdhuid dus automatisch ook. Zou het dan daarmee te maken kunnen hebben? Is de flora en fauna op mijn hoofdhuid dusdanig verstoord en uit balans geraakt, dat de overmatige talgsecretie op mijn hoofdhuid mijn overmatig haaruitval veroorzaakt? Maar dat verklaart ook nog steeds niet alles. Overigens, als je je vette huid wilt verminderen schijnt het zo te zijn dat grote klis capsules hiertegen kunnen helpen, ik heb dat zelf nooit lang genoeg gebruikt om te kunnen zeggen dat het bij mij helpt, maar het schijnt de talgproductie aanzienlijk te kunnen verminderen.

 

Nu heb ik nog steeds een flinke haardos en mag ik eigenlijk niet klagen, maar toch wil ik van die jeuk af. Enkele dingen die voor sommige zouden kunnen helpen zijn;

-Nizoral shampoo (shampoo met ketoconazol die je bij de huisarts kunt krijgen.) Ook zou je eventueel Revita shampoo kunnen proberen of Regenepure shampoo, deze zijn gewoon te koop via webwinkels en daar zit ook ketoconazol in

-Denorex teershampoo (ook op recept bij de huisartsverkrijgbaar.)

-Folligen therapy spray ( deze gebruik ik zelf en koop ik via ebay, hier zitten copper peptides in die gunstig zijn voor je hoofdhuid.)

-corticosteroïden zalf(ook op recept verkrijgbaar.)

-Je hebt vele soorten lotions en serums die je kunt googlen, maar iets wat ik ook heb gebruikt is biovea hair & scalp gel en dat spul wil ik waarschijnlijk weer gebruiken.

Je kunt ook alternatieve dingen proberen, maar die zijn er echt een heleboel. Je kunt hierdoor vaak door de bomen het bos niet meer zien. Wat ik nu gebruik als shampoo is een shampoo van Fructis met zinc pyrithione, dat is een stofje dat ook in de Head & Shoulders shampoo zit en voor nu voelt t nog wel ok. Wat sowieso belangrijk is, is dat je goed zorgt voor je hoofdhuid. Daarin schuilt denk ik uiteindelijk ergens de sleutel. Ik vertel hier veel dingen die eigenlijk voor de meeste mensen al bekend zijn, maar ik schrijf dit ook wel omdat ik mijn kennis hierover wil delen. In het gekste geval help ik er nog iemand mee ook nog, dat zou mooi zijn.

 

Verder denk ik dat voeding ook een belangrijke rol kan spelen, want ik denk dat dat en je levensstijl ook een behoorlijke invloed erop kan hebben. Voor mij persoonlijk is het moeilijk om een paar dagen niet te snoepen of een vette hap te nemen, maar dat ben ik maar. Teveel suiker of teveel vet is nooit goed en roken bijvoorbeeld ook niet. Ik zou zeggen, probeer eens een week gezond te eten en kijk of je verschil merkt. Ik ben dit zelf ook nog van plan, maar ik vind het erg moeilijk. Te gezond leven is ook gewoon saai uiteindelijk en af en toe genieten is niks mis mee. Want ja, voor hetzelfde geld lig je morgen onder een auto terwijl je een maand lang geen lekkere puntzak friet op de markt hebt gekocht. Ik vind het dus dan ook moeilijk om hier advies op te geven, maar sowieso een balans tussen genieten en gezond leven vinden lijkt mij wel een goed advies. Ik zal ook een keer schrijven over bewezen middeltjes die haaruitval kunnen stoppen of op zijn minst flink kunnen afremmen.

No Comments

Leave a Comment