Haaruitval vs. gecalcificeerde hoofdhuid?

Haarverlies en calcium, er lijkt een verband te zijn tussen deze twee. Een teveel aan calcium is nooit goed en als het op plaatsen terechtkomt in het lichaam waar het niet hoort kan dit voor problemen zorgen. Kan het zijn dat een teveel aan calcium in de hoofdhuid zorgt voor meer haarverlies?

 

Ik lees regelmatig artikelen op internet over haaruitval en de eventuele oorzaken hiervan en er bestaat ook een theorie dat er haarverlies kan ontstaan omdat er een overschot van calcium in of op de hoofdhuid terechtkomt. Wellicht weet je dat er verschillende dingen kunnen zijn die op je hoofdhuid build-up (laagjes van resten) kunnen veroorzaken, zoals dode huidcellen, olie, haarstyling producten en ook hard water na een bad of douche. Dit zou dan iets kunnen zijn wat ook een negatieve invloed zou kunnen hebben op een gezonde haargroei, omdat het ervoor kan zorgen dat de haarfollikels geblokkeerd kunnen raken waardoor het haar niet op een gezonde manier kan groeien en zou kunnen verstikken. Sowieso is het nooit goed om teveel build-up op je hoofdhuid te hebben, zelfs al kan het soms in lage doseringen een positief effect op de haargroei hebben.

De eventuele oorzaak van een gecalcificeerde hoofdhuid.

Hard water zou een oorzaak kunnen zijn van een overschot aan calcium op je hoofdhuid. Vaak zit er calcium in kraanwater en dat kun je ook zien als je kalkaanslag hebt in je gootsteen of op andere plekken waar er water verbruikt wordt. Dit zou dan ook op je hoofdhuid terecht kunnen komen en build up kunnen veroorzaken. Maar het schijnt ook dat er een reactie ontstaat als je je haar wast met shampoo, namelijk dat er een soort van reactie tussen het water en de shampoo waardoor er  zeepresten kunnen achterblijven. Dit heb ik ergens gelezen en dit klonk en klinkt voor mij wel aannemelijk. Wat je hieraan zou kunnen doen is een extra spoeling van verdunde appelazijn of citroensap en die na een douchebeurt over je haar gieten als een soort van laatste spoeling. Ook zou je je water kunnen filteren met speciale filters hiervoor.

Calcium in het lichaam

Calcium komt ook voor in het bloed en ook hierdoor zou er een overschot aan calcium kunnen komen op plekken waar het eigenlijk niet hoort, zoals bijvoorbeeld de hoofdhuid. Ook in de aderen zouden er ophopingen van calcium kunnen komen, waardoor er ook gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Calcium is een materiaal dat hard wordt, dus als het op plaatsen in je lichaam komt waar het niet hoort zou het dus problemen kunnen veroorzaken. Inflammation of ontstekingsreacties zijn natuurlijke reacties in het lichaam bij irritaties of letsel aan het lichaam. Chronische irritaties of letsel kan schijnbaar ook leiden tot een calciumoverschot in weefsels van het lichaam. Dus een overschot aan calcium in bijvoorbeeld de hoofdhuid, zou dus kunnen leiden tot verharding van het weefsel daar wat een negatief zou kunnen hebben op een gezonde haargroei.

Wat kun je ertegen doen?

Wat ik heb gelezen is dat je bijvoorbeeld magnesium olie zou kunnen gebruiken en dit op bepaalde delen van je lichaam smeren, of gewoon een goed magnesium supplement te nemen. Het schijnt dat magnesium dus helpt bij de afbraak van calcium en sommige mensen gebruiken magnesium olie en smeren dit direct op de hoofdhuid. Wat ik zelf ook wel interessant vind is vitamine K2, ik heb hier al eerder over geschreven en dit schijnt dus te helpen om calcium in je lichaam op de juiste plaatsen te leiden. Daarbovenop zou je ook extra vitamine D3 kunnen nemen, want het schijnt ook dat deze 3 middelen synergetisch op elkaar inwerken. Natuurlijk zijn dit dingen die ik zelf gelezen heb en ik kan uiteraard niet met zekerheid zeggen dat het voor iedereen werkt, maar mijn gevoel zegt wel dat het sommige mensen echt wel zou kunnen helpen. Overigens, als je besluit om magnesium olie op je hoofdhuid gaat smeren, kan een derma roller hierbij erg handig zijn. Een derma roller is iets wat helpt bij het aanbrengen van producten op de hoofdhuid, Google het maar!

 

 

No Comments

Leave a Comment