Taurine voor haaruitval, een hulpmiddel?

Taurine, een extra wapen tegen haaruitval? Taurine zou kunnen helpen in de strijd tegen haaruitval, maar aangezien er vele oorzaken zijn voor haarverlies geldt dit wellicht niet voor iedereen. Toch is het wellicht het proberen waard.

 

Taurine is een zwavelbevattend organisch zuur en komt in grote hoeveelheden voor in het lichaam van zoogdieren en speelt een belangrijke rol in het cardiovasculaire systeem. Het stofje zit ook vaak in energiedrankjes vanwege het oppeppend effect wat het kan veroorzaken. Verder wordt het geclassificeerd als een aminozuur, hoewel het dat niet echt is. Het is een stofwisselingsproduct van de zwavelhoudende aminozuren cysteïne en methionine. Sommige mensen die last hebben van haaruitval gebruiken dit omdat het een positief effect erop zou kunnen hebben.

 

Kan taurine ook echt iets betekenen voor mensen met haaruitval?

TGF-beta2 is een eiwit dat leidt tot de dood van cellen in de haarfollikels, waardoor haaruitval en fibrose kunnen ontstaan. L-Taurine werkt door het onderdrukken van de effecten van TGF-beta2 zodat haarfollikels onbeschadigd blijven. Fibrose is bindweefselvorming in een orgaan of weefsel. Fibrose schijnt ook te kunnen voorkomen in de hoofdhuid van mensen en theoretisch gezien zou Taurine hier dan ook bij kunnen helpen. Fibrose is een teveel van collageenaanmaak en schijnbaar hebben kalende mannen en vrouwen 4 keer zoveel collageen bundels in hun hoofdhuid (fibrose) dan niet kalende mensen. En deze link lijkt ook niet echt toevallig te zijn, want  Scleroderma is een huidaandoening waarbij er een teveel aan collageen bundels aanwezig is in de huid. En dit is een auto-immuun ziekte die een verharding van bindweefsel veroorzaakt. Deze verharding kan zich voordoen in de huid  en gaat vaak gepaard met problemen van de haarvaten. Maar zoals ik al eerder in een blog heb geschreven kun je vaak bij kale mensen zien hoe de hoofdhuid helemaal hard en glimmend eruitziet. Dit lijkt dan ook wel op de huidaandoening Scleroderma en als je een litteken op je hoofdhuid hebt zul je ook zien dat hier geen haar meer groeit.

Ik denk sowieso dat het geen kwaad kan om dit te proberen, aangezien het ook van nature voorkomt in je lichaam, maar ik zou het wel bij de aanbevolen dagelijkse maximale hoeveelheid houden van 3 gram, want teveel zou denk ik ook niet goed zijn. Je kunt dit voor heel goedkoop bij webwinkels kopen, waaronder bijvoorbeeld bij body & fit shop. Het zit overigens ook in een haargroei supplement van  L’ Oréal, genaamd Inneov. Probeer het, baat het niet dan schaadt het niet.

 

No Comments

Leave a Comment