The Handmaid’s Tale vs. de islam

The Handmaid’s Tale is een serie die enkele raakvlakken heeft met de islam. Ik volg deze serie nu al een geruime tijd en ik kan het iedereen aanraden. Hierin zie je wat er kan gebeuren met de samenleving als een enge religieuze beweging de macht overneemt. Een beetje vergelijkbaar met wat er zou kunnen gebeuren als de islam het zou overnemen hier en er sharia wetgeving in Nederland zou komen.

 

Ik keek gisteren voor het eerst de serie “The Handmaid’s Tale” en vond gelijk de eerste aflevering erg interessant. Het deed mij ook een beetje denken aan de strenge islamitische religie. Deze denkbeeldige serie speelt zich af in de nabije toekomst waar het geboortecijfer drastisch is gedaald door seksueel overdraagbare aandoeningen en milieuverontreiniging. Na een burgeroorlog wordt de macht overgenomen door totalitair regime van christelijke fundamentalisten, genaamd “Gilead”. Het land wordt omgevormd  tot een streng religieuze samenleving en wordt geleid door een mannelijke elite. Het kleine aantal vruchtbare vrouwen die er nog zijn worden gevangengenomen en gedwongen kinderen te baren voor mannelijke bevelhebbers. Ze worden “handmaids” genoemd, zeg maar dienstmeisjes en moeten bepaalde kleding dragen die ervoor zorgt dat ze herkenbaar zijn, namelijk een rood gewaad en een soort van wit hoofddeksel. Hun voornaamste taak is het baren van kinderen en om die reden worden ze regelmatig als op een soort van rituele wijze verkracht. Als er van daaruit een kind wordt geboren, wordt het kind meteen afgestaan aan de meester en diens echtgenote .Om ervoor te zorgen dat niemand op de vlucht slaat worden de straten bezet door een soort van militaire eenheden. Er is ook een geheime politie, de zogenaamde “Eyes”, die elke vorm van rebellie in de samenleving probeert te vinden en uit te schakelen. Het tirannieke karakter doet mij dus wel denken aan het strenge islamitische geloof, want dit geloof zorgt er dus ook voor dat vrouwen zich op een bepaalde manier moeten kleden en heeft ook een erg streng karakter.

Om er zeker van te zijn dat deze “Handmaids” niet opstandig zijn en hun taak zo goed mogelijk volbrengen en leven volgens het woord van God, worden ze streng opgeleid en gecontroleerd door vrouwen die zichzelf de “Aunts”noemen. Gedrag dat als afwijkend, opstandig of als heiligschennis beschouwd wordt, zoals bijvoorbeeld overspel of homoseksualiteit, wordt op een gewelddadige wijze bestraft. Dit is wellicht een spoiler, maar wat er in de serie op een gegeven moment ook gebeurt is dat een vrouw een gedwongen vrouwelijke besnijdenis moet ondergaan nadat ze betrapt werd op het hebben van een stiekeme, lesbische relatie met een vrouw.  Ook dit heeft naar mijn mening enkele raakvlakken met de islam, want in de strenge islamitische landen wordt homoseksualiteit en overspel ook op een vrij brute wijze bestraft. Je hebt vast wel eens de verhalen gehoord van vrouwen die gestenigd werden nadat ze zich dan zogenaamd schuldig zouden hebben gemaakt aan overspel.

Wellicht wilde de schrijfster van de gelijknamige roman waar deze serie op gebaseerd is ook een soort van statement maken, maar om politiek correcte redenen het misschien niet aandurfde om dit met de islam te combineren en dit dus maar met het christendom deed. Natuurlijk is het Christendom ook een geloof waarbij er mensen zijn die er hele extreme en enge gedachtes op nahouden, maar omdat alles voor de islam gevoeliger lijkt te zijn dan welk ander geloof dan ook, er maar voorzichtiger mee wordt omgegaan. Wellicht herinner je de schrijver Salman Rushdie, die de woede van de gehele moslimwereld opwekte door in zijn roman Duivelsverzen compleet de vloer aan te vegen met de zogenaamde profeet Mohammed en de islam. Heel veel moslims wilden hem het liefst dood hebben omdat hij enige kritiek durfde te uiten op het geloof dat zij aanhangen. Mensen zijn daardoor denk ik angstiger om kritiek op de islam te uiten en om dit te voorkomen houden ze wellicht liever hun mond maar gewoon dicht. Natuurlijk begrijp ik ergens de logica hierin, maar we moeten onze mond niet houden als we dingen zien die gewoon absurd zijn en we moeten ons niet bang laten maken. Als we alles maar tolereren omdat we liever geen problemen willen dan komen we uiteindelijk voor een steeds groter en groeiend probleem te staan en zijn de generaties die na ons komen hier uiteindelijk de dupe van.

 

 

No Comments

Leave a Comment