Lucide Dromen, ontwaken in een droomwereld

Een lucide droom is een droom waarin je beseft dat je droomt en ik ervaar dit zelf ook wel eens zo nu en dan. In deze dromen verken ik de droomwereld en dit kan best leuk zijn. Heb zelf ook ontdekt dat ik dingen kan manipuleren als ik dit ervaar en dat is best gaaf. Je kunt dingen doen die je normaal niet kunt zoals bijvoorbeeld vliegen, maar ik ben ook wel eens voor een auto gesprongen om te zien wat er zou gebeuren. Er gebeurde natuurlijk niks, hoewel je wel angst kunt voelen. Het deed me een beetje denken aan de film ”The Matrix”

 

Dromen zijn een verzameling van beelden, gedachtes, gevoelens en zelfs geluiden die mensen ervaren als ze slapen. Dromen komen voornamelijk voor tijdens de remslaap en zijn vaak maar van korte duur, 5 of 10 minuten en dan is het wel voorbij vaak. Wat een droom precies is en waar het voor dient is niet bekend, al zijn er wel theorieën . Zo is gebleken dat men vaak droomt over dingen die men door de dag heen heeft meegemaakt. Dit wordt de dagrest genoemd. Dromen zouden helpen bepaalde gebeurtenissen te verwerken. In een droom zou men ook nieuwe ideeën kunnen opdoen omdat de hersenen ‘s nachts volledig anders denken dan overdag, onlogisch en associatief. Ze zijn vaak een mix van oude zaken en brengen deze met nieuwe in verband met elkaar op een vaak absurde manier. In het verleden zag men dromen als boodschappen van de goden en kende men er een voorspellende functie aan toe. Ik denk zelf ook wel dat je met je dromen sommige dingen moet verwerken die je niet goed verwerkt hebt en vaak zijn dromen ook symbolisch bedoelt. Maar ik vind persoonlijk de lucide dromen echt heel erg leuk om te ervaren.

“Een lucide droom is een droom waarbij de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt. Het begrip ‘lucide droom’ wordt toegeschreven aan de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden die het in een artikel getiteld ” A study of dreams” voor het eerst gebruikt zou hebben. Met de term ‘lucide’ verwees hij naar de heldere staat waarin de dromer zich bevindt. “

 

Ik persoonlijk heb dus ook lucide dromen meegemaakt en helaas heb ik dat niet iedere nacht, want het voelt een beetje alsof je een virtual reality spel aan het spelen bent en het voelt alsof je een soort van god bent in het geheel. De laatste lucide droom die ik heb gehad is nu 2 dagen geleden en het was weer een soort van nieuwe ervaring. Ik kwam op een punt dat ik besefte dat ik in een droom zat en besloot overal een beetje rond te kijken en de wereld te verkennen. Toen ik rondliep besloot ik om een paar grijsbakken die ik zag staan in de lucht te laten schieten en dit lukte dus ook (ik heb ooit eerder in een droom ontdekt dat ik objecten en mensen in de lucht kon laten vliegen als ik dit wilde en heb zelfs ooit een complete bus ooit in de lucht laten vliegen/schieten). Daarna zag ik overal mensen en ook die liet ik in de lucht vliegen/schieten. Alles wat ik wilde gebeurde dus ook tot dat punt en ik heb zelfs een groot gebouw laten instorten wat dus volledig nieuw was en best indrukwekkend om te doen en te zien. Daarna liep ik ergens en zag ik een baviaan lopen die ik dus op en neer liet vliegen, daarna wilde ik hem laten exploderen, maar dat lukte niet en hij verdween in een flits in plaats van dat het beest explodeerde. Nu blijkt dus toch dat nog niet alles gebeurt wat ik wil, maar wie weet lukt het een ander keertje wel. Niet iedereen heeft ooit lucide dromen gehad, maar als je het zou willen ervaren zou je er eventueel in kunnen oefenen. Mijn eerste lucide droom kwam ook op een dag dus ja, eens moet de eerste keer zijn he?

 

 

Je kunt dus oefenen om beter te worden in het krijgen van lucide dromen. Wat ik onder andere heb ontdekt is dat wanneer ik vermoed dat ik in een droom zit, ik dan dingen uitprobeer zoals mijn hoofd door een raam duwen, als het raam meebeweegt met mijn hoofd dan weet ik op dat moment dat ik dus aan het dromen ben. En wanneer je dat besef hebt kun je lekker experimenteren in je dromen. Ik herinner me een droom dat ik achterna werd gezeten door jihadisten en dat ik opeens tot het besef kwam dat ik aan het dromen was, toen liet ik de jihadisten gewoon in de lucht schieten. Een beetje zoals de film “Nightmare on Elmstreet Dream Warriors”, daarin beseffen de karakters op een gegeven moment ook dat ze in dromenland zijn met Freddy Krueger en geven ze hem ervan langs.

 

 

Maar je kunt jezelf dus trainen om lucide te dromen door bijvoorbeeld jezelf overdag af te vragen of je niet droomt, zo train je je hersenen een beetje om dit dan ook in je dromen te gaan doen. Ik heb zelf gemerkt dat ik vaker een lucide droom krijg als ik midden in de nacht na een paar uur slaap wakker wordt en eventjes naar beneden ga om bijvoorbeeld iets te drinken en daarna weer ga slapen. Het schijnt ook dat je lucide dromen kunt opwekken door bepaalde dingen te consumeren, zoals bijvoorbeeld melatonine, dit is een stofje dat ervoor zorgt dat je in slaap valt en kun je in supplement vorm ook kopen bij de drogist. Ook vitamine B3″Niacin” zou eventuele dromen kunnen versterken. Dromen kunnen 5 tot 10 minuten duren dus je kunt best wel een tijdje experimenteren in dromen. Ik heb in een lucide droom ook eens gevlogen en ook best snel en hoog, zelfs zo hoog dat ik naar beneden keek en beetje hoogtevrees kreeg terwijl ik wist dat ik droomde, wel gaaf om te ervaren. Je kunt dingen doen die je in het normale leven niet zou kunnen. Nu moet ik zeggen dat ik ook wel eens met de Virtual Reality bril van playstation heb gespeeld en met sommige spellen ervaar je toch wel een soortgelijk gevoel, echt heel gaaf ook!

 

 

Ik vind dromen sowieso erg interessant, ze zijn vaak symbolisch en het is de wereld van je onderbewustzijn. Dromen zijn denk ik een manier van je onderbewustzijn om je iets duidelijk te maken. Ik heb zelf nog nooit een droom opgeschreven, maar zit er wel aan te denken om dit te gaan doen, want het is sowieso leuk om te doen en je versterkt er ook je herinneringen mee en de kans om een lucide droom te krijgen. Bovendien zou je bij het krijgen van een nachtmerrie het heft in eigen hand kunnen nemen en die monsters of mensen die je achterna zitten een koekje van eigen deeg kunnen geven. Als dat niet gaaf is weet ik het ook niet meer ;-). Je kunt overigens op Ebay ook bepaalde items kopen die het krijgen van een lucide droom zou kunnen versterken, van boeken tot aan slaapmaskers tot supplementen. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, hoewel het mijn interesse wel enigszins wekt dus wellicht ga ik het zelf ook eens proberen.

 

 

No Comments

Leave a Comment